Internet

Probajte ove tri malo poznate, a bezbjednije alternative za Chrome

Probajte ove tri malo poznate, a bezbjednije alternative za Chrome
Foto: Pexels/Ilustracija | Probajte ove tri malo poznate, a bezbjednije alternative za Chrome

Google Chrome je najpopularniji pregledač na svetu, ali to ne znači da nema svojih mana - kritike koje su mu upućene najčešće se odnose na bezbednost korisnika.

Ukoliko biste htjeli da isprobate neki novi internet pregledač, evo tri prijedloga sa kojima biste možda htjeli da okušate sreću - za svaki je navedeno po čemu se razlikuje od onih glavnih (Firefox, Chrome, Edge itd).

Mala napomena: Vjerujemo da ste čuli za DuckDuckGo, Brave i Norton, pa ćemo ih samo ovako pomenuti.

Evo sada tri manje poznata pregledača.

Ghostery Private Browser

Možda ste čuli za Ghostery ekstenziju koja blokira internet-praćenje. Međutim, da li ste znali da postoji i Ghostery browser? Prema ovoj kompaniji, odbija zahtjeve za praćenje čim se neki sajt otvori, što bi značajno trebalo da ubrza proces učitavanja.

Proces instalacije je napravljen tako da možete odmah da se odlučite i za odbijanje pop-up prozora koji vas pitaju da li želite da prihvatite "kolačiće", a zanimljivo je da je ovaj pregledač baziran na Firefoxu, pa dizajnom i liči na njega. I da, Ghostery ima i svoj Search engine, koji je već ubačen u sam pregledač.

Mullvad Browser

Mullvad je švedski VPN provajder koji je prošle godine predstavio svoj pregledač. Prema riječima kompanije, sarađivali su sa Torom tokom razvoja, a rezultat je pregledač baziran na Firefoxu koji koristi Mullvad VPN umjesto Tora.

Najveća razlika u odnosu na Firefox jeste to što je Mullvad unapred podešen da bude u "private" režimu, što znači da se kolačići i drugi podaci automatski uklanjaju kad ga zatvorite. Postoji i posebna opcija "New Identity" koja instant zatvara sve i restartuje cijeli program.

LibreWolf Browser

Još jedan pregledač baziran na "lisici", optimizovan za zaštitu podataka, ali nudi još nekoliko jezika pored engleskog. Unaprijed je instaliran Ublock Origin, pretraga koristi DuckDuckGo, a zaštita od praćenja je podešena na najviši nivo.

Funkcija po imenu "Resist Fingerprinting" (RSP) je tu da korisnici ne bi mogli da budu slučajno identifikovani putem softvera ili hardvera, a još nema Safe Browsing funkcije sa Firefoxa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije