Internet

Rođena nova kriptovaluta - Bitcoin keš

Rođena nova kriptovaluta - Bitcoin keš
Foto: Ilustracija | Rođena nova kriptovaluta - Bitcoin keš

Raskol među kreatorima virtuelne valute bitkoin rezultirao je danas "rađanjem" nove verzije kriptovalute, jer nisu uspjeli da dogovore zajedničko rješenje koje bi očuvalo jedinstvenu digitalnu valutu.

Iz tog razloga, ova kriptovaluta se danas podijelila na dve: "bitkoin" i "bitkoin keš", piše Biznis insajder.

Nova valuta "bitkoin keš" bi trebalo da udahne "novi život" bitkonu koji postoji već gotovo deset godina, tvrde pristalice "bitkoin keša".

Za proizvodnju bitkoina potreban je softver koji dodjeljuje tu virtuelnu valutu kao nagradu onim korisnicima koji nudeći svoje kompjutere učestvuju u procesu verifikacije i snimanja bitkoin transakcija u okviru "blockcain"-a. Proces proizvodnje bitkoina zove se rudarenje, a uspješni rudari se nagradjuju provizijama i novokreiranim bitocoin-ima.

Ključni rudari i kreatori bitkoina su se prošle nedjelje dogovorili o usvajanju novog načina funkcionisanja kriptovalute, poznatijem kao "SegWit2x", kojim bi se veličina bloka bitkoina povećala na dva megabajta.

Međutim, rivalski sistem je u proteklih nekoliko dana dobio na značaju, pod nazivom "Bitkoin keš".

"Bitkoin keš se praktično pojavljuje niotkuda. Grupa rudara kojima se ne dopada SegWit2x se odlučila za novi softver koji će povećati veličinu blokova sa sadašnjeg jednog megabajta na osam megabajta", smatra Čarli Moris iz kompanije "Nekstblok Global".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije