Internet

Šef Gugla predviđa: Za deset godina neće biti cenzure na Internetu

Šef Gugla predviđa: Za deset godina neće biti cenzure na Internetu
Šef Gugla predviđa: Za deset godina neće biti cenzure na Internetu

Predsjednik direktorskog borda Gugla Erik Šmit iznio je smjelu prognozu da bi cenzura mogla da nestane za deset godina, kao i da će bolja upotreba šifrovanja pomoći ljudima da se zaštite od vladinog praćenja.

Na predavanju na Univerzitetu Džon Hopkins u srijedu, Šmit je pretpostavio da će sveopšte priključivanje na internet i zaštita komunikacije od špijuniranja dovesti i do prekida cenzurisanja u Kini, kao i u drugim zemljama sveta gde se ograničava sloboda govora.

Šmit se odavno zalaže protiv ograničavanja slobode izražavanja i pristupa internetu, navodi agencija, podsećajući da je početkom ove godine putovao u Severnu Koreju, izolovanu od ostatka sveta, pokušavajući da promoviše svoje ideje.

- Vjerujem da imamo realnu šansu da uklonimo cenzuru i mogućnost njenog pojavljivanja za deceniju”. Jasno da nismo uspeli. Međutim, probaćemo ponovo. Nisu nas ponovo zvali”- rekao je on.

Šmit, koji je do 2011. bio izvršni direktor “Gugla”, rekao je da je aktivnost Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA), ukoliko su informacije tačne, "potencijalno nelegalna" i "nečuvena". Gugl se u SAD našao među nekoliko IT kompanija uvučenih u kontroverzu oko vladinog nadzora, a u vrijeme kada je bio izvršni direktor, kompanija je kritikovana zbog dugogodišnjeg presretanja podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije