Internet

Špijuni zaduženi za diskreditovanje kompanija i osoba na internetu

Špijuni zaduženi za diskreditovanje kompanija i osoba na internetu
Špijuni zaduženi za diskreditovanje kompanija i osoba na internetu

LONDON - Unutar globalne špijunske mreže pod nazivom "Pet očiju", koju čine partnerske obavještajne mreže iz Velike Britanije, SAD, Australije, Kanade i Novog Zelanda, radile su jedinice zadužene za upad, prevaru i kontrolu internetskih komunikacija putem širenja lažnih informacija.

Ovo se navodi u dokumentima koje je medijima dostavio bivši službenik američke Agencije za nacionalnu bezbjednost /NSA/ Edvard Snouden.

U ovim timovima nalazili su se visoko obučeni profesionalci čiji su ciljevi bili "ubacivanje raznih vrsta lažnog materijala na internet" i "upotreba društvenih nauka i drugih tehnika za manipulaciju komunikacijama na svjetskoj mreži radi ostvarenja željenog ishoda".

Nove informacije nalaze se u strogo povjerljivom dokumentu "Zajedničke obavještajne grupacije za pronalaženje prijetnje" /JTRIG/ iz britanske obavještajne agencije "GCHK". Dokument je bio dostupan samo članicama partnerstva "Pet očiju".

U dokumentu je istaknuto koje se taktike koriste da bi se postigli glavni ciljevi JTRIG-a, prenijela je "Rusija danas".

Među navedenim taktikama je "diskreditovanje mete", u šta spada postavljanje materijala na internetu koji se lažno pripisuje ciljanoj osobi, lažni postovi na blogovima i postavljanje "negativnih informacija" gdje god je to moguće.

U ostale taktike diskreditovanja spada i postavljanje "slatke zamke", odnosno namamljivanje željene osobe seksom u kompromitujuće situacije, izmjena fotografije ciljane osobe na društvenim mrežama i slanje poruka elektronskom poštom ili telefonom kolegama, komšijama i prijateljima.

"Da bi se `diskreditovala kompanija`, GCHK bi mogla da proslijedi povjerljive informacije drugim firmama, medijima, postavi negativne informacije na odgovarajuće forume ili prekine dogovore i uništi poslovne odnose", navodi se u dokumentu.

Krajnji cilj JTRIG je da, kako je navedeno u dokumentu GCHK, upotrebom "tehnika na internetu pokrene dešavanja u stvarnom ili sajber svijetu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije