Internet

Strah od kineskog Alibabe

Strah od kineskog Alibabe
Strah od kineskog Alibabe

BERLIN - Planirani izlazak na berzu internet prodajnog portala "Alibaba" mogao bi dobro prodrmati ovaj segment. Korisnici bi mogli imati koristi, dok se velikim portalima, kao što su "Amazon" i "Ebay", proriču teška vremena.

"Bojim se da će uspjeti", kaže Kai Hudetz iz Instituta za istraživanje trgovine u Kelnu. Kada kineski online maloprodajni gigant tokom godine izađe na tržište akcija, mogao bi napraviti pometnju na tržištu.

"Strah proizlazi iz činjenice da vrlo malo znamo o srednjoročnoj i dugoročnoj strategiji 'Alibabe'", kaže Hudetz, a prenosi Deutsche Welle.

Kompanija, koju je 1999. osnovao bivši nastavnik engleskog, dugo je držala u tajnosti plan izlaska na berzu. Međutim, i ono malo što se zna izaziva veliku pažnju: analitičari procjenjuju vrijednost koncerna na 120 do 180 milijardi dolara. Prošle godine "Alibaba" je prodao robu u vrijednosti od više od 170 milijardi dolara. To je više nego što su zajedno postigli "Amazon" i "Ebay", oba zapadna konkurenta.

Aleksander Graf kaže da "Alibabu" od ostale konkurencije izdvaja to što je to kompanija koja je nešto poput "Amazona", "Ebaya" i "Paypala" u jednom.

"Alibaba" grupa obuhvata usluge kao što su "Taobao", što je internet aukcijska kuća, koja je sa kineskog tržišta izgurala "Ebay". Na stranici Aliexpress.com kupci mogu pronaći robu, slično kao na "Amazonu". "Postoji servis koji garantuje da korisnici ne mogu izgubiti novac", kaže Aleksander Graf. Taj servis, "Alipay" je pandan "Paypalu" na Zapadu.

Na svojim platformama, "Alibaba" grupa nudi samo robu trećih lica. Za razliku od "Ebaya", ni prodavac ni kupac ne plaćaju troškove usluge. "Alibaba" se u potpunosti finansira prihodima od oglašavanja.

Poslije mjeseci nagađanja hoće li "Alibaba" izaći na berzu, potparol kompanije je konačno potvrdio kako kompanija namjerava da pusti prvi paket akcija u SDA.

Kai Hudetz smatra kako "Alibaba" izlaskom na berzu prvenstveno želi da privuče pažnju, da brend učini poznatim na Zapadu.

"Rani znak planirane ekspanzije u Evropi su vijesti o tome da Kinezi namjeravaju kupiti aerodrom u Mađarskoj. Ako kineska vlada subvencioniše mađarski aerodrom, možete bez troškova poštarine dobiti robu koju ste naručili kod 'Alibabe'."

To bi moglo pomoći da se uspostavi direktan kontakt kupaca s kineskim tržištem.

"Kineski proizvođači bi mogli preskočiti jedan korak - više im ne bi bio potreban posrednik", kaže Aleksander Graf. Ušteđenu maržu od oko 15 odsto "Alibaba" bi mogao da prenese na kupca i tako pojeftini proizvode.

Čak i sada je "Alibaba" profitabilniji od američke konkurencije. "Amazon" je u trećem tromjesečju 2013. imao gubitak od oko 40 miliona dolara. U istom razdoblju, neto profit "Alibabe" porastao je za gotovo 45 odsto, na 784 miliona dolara. Obim trgovine stručnjaci procjenjuju čak većim nego na "Facebooku", koji je iznosio 15 milijardi dolara dnevno.

"To pokazuje koliko je veliki potencijal", kaže Kai Hudetz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije