Internet

Sve manje slobode na internetu

Sve manje slobode na internetu
Sve manje slobode na internetu

LONDON - Internet je sve manje slobodan i na njemu je sve izraženija nejednakost, navodi se u novom izvještaju Fondacije za svjetsku informacionu mrežu.

U dokumentu se navodi da su korisnici interneta izloženi sve većem riziku od nadzora koji vrše vlade i da preko 84 odsto država ima slabe zakone o sprečavanju masovog narušavanja privatnosti korisnika ili ih uopšte nema.

Fondacija je upozorila da je cenzura na internetu u porastu.

Izvještaj je sastavila organizacija na čijem je čelu Tim Berners Li, koji je izmislio internet. Autori su uputili poziv da pristup internetu bude priznat kao ljudsko pravo.

Fondacija za svjetsku informacionu mrežu mjeri doprinos interneta društvenom, ekonomskom i političkom napretku, prenio je Bi-Bi-Si.

U izvještaju se navodi da 74 odsto zemalja nema jasna i efikasna pravila o neutralnosti interneta ili o diskriminaciji saobraćaja na svjetskoj mreži.

Utvrđeno je da u 62 odsto zemalja internet ima značajnu ulogu u pokretanju društvenih ili političkih akcija. Autori navode da 74 odsto zemalja ne ulaže dovoljno napora za sprečavanje zastrašivanja žena putem interneta.

Najbolje ocijenjene zemlje po parametrima univerzalnog pristupa internetu, relevantnosti i korištenju sadržaja, slobodi i otvorenosti, te pravima su Danska, Finska i Norveška. Britanija je četvrta, a slijedi Švedska.

"Bogatiji i bolje obrazovani ljudi imaju više koristi od digitalne revolucije", izjavila je An DŽelema, direktor Findacije i vodeći autor izvještaja.

Li je rekao da bi prava na privatnost, slobodu izražavanja i priuštiv pristup mreži tebalo da budu ukorijenjeni u osnovna pravila upotrebe interneta. 

Na dnu liste su Jemen, Mjanmar i Etiopija, a države Balkana nisu rangirane. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije