Internet

Tajni agent osuđen zbog uzimanja novca sa Silk Roada

Tajni agent osuđen zbog uzimanja novca sa Silk Roada
Tajni agent osuđen zbog uzimanja novca sa Silk Roada

Agent američke Tajne službe osuđen je na šest godina zatvora zbog pranja novca i ometanja istrage u slučaju nelegalne online trgovine Silk Road.

Šon Bridžis je bio dio tima koji je istraživao tu mračnu tržnicu koju su često koristili kriminalci. Riječ je o velikom slučaju koji je u Americi rezultirao doživotnim zatvorom za Rosa Albriht, osnivača Silk Roada.

Agent Bridžis je priznao da se okoristio tokom istrage. On je krao novac od brojnih korisnika stranice, koristeći administratorsku šifru koju je izvukao tokom istrage. Počinio je niz krađa i prikupio 20.000 bitcoina, unosne virtualne valute. Ali on nije jedini istražilac koji je pokleknuo pred 'lakim novcem'. U istrazi je razotkriven i Karl Mark Fors, član agencije DEA. On je nešto ranije takođe osuđen na šest godina zatvora zbog ucjenjivanja, pranja novca i ometanja istrage.

Silk Road je bio dio dark weba, anonimnog dijela interneta gdje su se kriminalci osjećali dovoljno zaštićenima i sigurnima da trguju raznim zabranjenim robama, najviše drogom.

Baš zbog te anonimnosti i činjenice da se na Silk Roadu poslovalo isključivo bitcoinom, virtualnom valutom kojoj je jako teško ući u trag, istraga je trajala godinama. Moguće je da je i oštra kazna doživotnog zatvora Rosu Albrihtu poruka američkih vlasti i pravosudnog sistema da će oštro kažnjavati kriminalne online operacije.

(NN, 24sata.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije