Internet

WhatsApp više neće biti besplatan za kompanije

WhatsApp više neće biti besplatan za kompanije
Foto: Ilustracija | WhatsApp više neće biti besplatan za kompanije

Negdje treba nadoknaditi sve te silne milijarde dolara koje je Facebook svojevremeno iskrcao za kupovinu aplikacije WhatsApp, odnosno cjelokupne platforme.

Prije nekoliko mjeseci prvi se put pojavila informacija kako će WhatsApp uvesti naplatu za korporativno korištenje aplikacije.

Sada je stigla potvrda, WhatsApp zaista ukida mogućnost besplatnog predstavljanja kompanija svojim potencijalnim korisnicima, klijentima ili poslovnim partnerima komunikacijom na platformi. Cijelu priču potvrdio je jedan od čelnih ljudi WhatsAppa, Met Idema.

Želimo uvesti mogućnost, uslovno rečeno, temeljne pretplate koja bi korisnicima omogućila da kontaktiraju s kompanijama kada traže određeni odgovor, a kompanije da predstave svoje usluge ili proizvode samim korisnicima.

“Da, planiramo naplatu za kompanije koji se koriste našom aplikacijom za komunikaciju s privatnim osobama”, potvrdio je Met Idema za Fox Business.

Trenutno nije detaljnije obrazlagao kako će naplaćivati “pretplatu” za kompanije niti koliko bi ona u budućnosti mogla iznositi.

Potvrđeno je i da određeni broj kompanija u Brazilu, Evropi, Indiji i Indoneziji već testira nove opcije platforme WhatsApp.

Inače, Facebook je očigledno odlučio napraviti i sitne kozmetičke promjene na svojem matičnom interfejsu, jer mnogi korisnici primjećuju kako su sada profilne fotografije okruglog, a ne kvadratnog oblika.

Iz Facebooka poručuju kako su se na taj potez odlučili kako bi osvježili izgled privatnih profila i stranica te potaknuli korisnike na češću komunikaciju. Naime, slike sad izgledaju poput onih u Facebook Messengeru.

Fotografije na samom profilu zasad će ostati nepromijenjene.

(Zimo.dnevnik.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije