Internet

YouTube do kraja godine postaje nova društvena mreža?

YouTube do kraja godine postaje nova društvena mreža?
YouTube do kraja godine postaje nova društvena mreža?

Projekat interno nazvan Backstage mogao bi već ove jeseni da ponudi YouTube u novom "odjelu".

Google je godinama pokušavao da napravi društvenu mrežu koja će biti dostojan "protivnik" prije svega Facebooku, ali i Twitteru, kao i drugim platformama. Pomopozno najavljivani projekti uglavnom su završavali kao podbačaji i(li) totalni promašaji i to je jedini segment u kojem je Google uredno bilježio hronične neuspjehe. Ali, to ne znači da su u Googleu odustali od pokušaja da naprave "pravu" društvenu mrežu, koja će na globalnom nivou moći da konkuriše i najvećim igračima. Kad već ne ide s novim platformama, možda da se oproba sa modifikacijom postojećih, a izbor je, po svemu sudeći, pao na YouTube.

Mnogi će primjetiti kako YouTube i sada, osim što je najpopularnija platforma za objavu i dijeljenje video sadržaja ima i dosta funkcija društvene mreže. Međutim, to izgleda nije dovoljno, jer prema pisanju VentureBeat portala, projekat nazvan Backstage trebalo bi da transformiše YouTube u klasičnu društvenu mrežu. Korisnici će tako moći da objavljuju kratke postove, fotografije, ankete i slično u obliku kakav već otprilike imamo na Facebooku i Twitteru. Cilj je, naravno, da korisnici ostanu na YouTubeu i kada imaju "nešto da kažu", a ne da svoje objave pišu po drugim društvenim mrežama.

Neke od ovih funkcija, složićemo se, već postoje na YouTube kanalima, ali očigledno je namjera da se sve zajedno redizajnira i učini mnogo aktivnijim nego što je to sada slučaj. Nakon neuspjelog eksperimenta s Google+ integracijom na YouTube vjerovatno su i u Googleu shvatili da im treba nešto što će korisnike što duže zadržati na YouTubeu, a da nije riječ samo o gledanju video zapisa. Naravno, video i dalje ostaje temelj YouTube postojanja, ali Backstage donosi i nove mogućnosti.

Kakve, tek ćemo saznati...

(Zimo.dnevnik.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije