Internet

YouTube razmišlja o naplati sadržaja

YouTube razmišlja o naplati sadržaja
YouTube razmišlja o naplati sadržaja

MINHEN - Internetska platforma YouTube mogla bi uskoro početi naplaćivati gledanje svojih sadržaja u zamjenu za uklanjanje reklama, izjavila je čelnica YouTubea Suzan Vojcicki, prenosi njemački list Sueddeutsche Zeitung.

Youtube se trenutno finansira kratkim reklamama koje posjetioci moraju pogledati prije nego što mogu vidjeti željene snimke. Posjetioci bi u budućnosti mogli birati između reklama ili  mogućnosti da plate gledanje sadržaja, izjavila je Vojcicki na jednoj konferenciji u SAD-u, piše njemački list.

"Razmišljamo o tome kako korisnicima prepustiti izbor", rekla je čelnica Youtubea, tvrdeći kako ima korisnika koji su spremni platiti da ne gledaju reklamu.

Google, vlasnik YouTubea, jedan je od najvažnijih ponuđača oglasa na internetu, a taj dio poslovanja vodila je upravo Vojcicki, prije nego što je preuzela YouTube.

Google je već eksperimentirao s plaćanjem sadržaja. Odabrani vlasnici sadržaja u SAD-u mogu od 2013. ponuditi na Youtubeu svoje sadržaje koje korisnici mogu platiti.

Njemački list piše da Googleov posao s oglašavanjem ne ide najbolje, pa bi plaćeni sadržaji omogućili nezavisnost o oglasima.

Prema procjeni firme za istraživanje tržišta eMarketer, YouTube je  prošle godine zaradio 5,6 milijardi dolara, što je više od iznosa koji sve njemačke televizijske stanice godišnje zarade na oglašavanju.

Ukupna dužina svih sadržaja što ih korisnici gledaju na YouTubeu  godišnje se povećava za 50 posto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije