Internet

Zašto je WhatsApp tako spor u inovacijama?

Zašto je WhatsApp tako spor u inovacijama?
Foto: N.N. | Zašto je WhatsApp tako spor u inovacijama?
N.N.

WhatsApp je uvijek bio prilično jednostavan. Njegov jednostavan interfejs i lakoća korišćenja pomogli su mu da brzo postane najpopularnija aplikacija za čet u Africi, Južnoj Aziji i Latinskoj Americi gdje je pristup internetu ili ograničen ili previše skup da bi podržao neke "teže" aplikacije.

Ova tržišta upravo oblikuju strategiju WhatsAppa, a njegova taktika je mnogo drugačija od one kojom se rukovodi Facebook.

Facebook je još 2014. godine kupio WhatsApp za 19 milijardi dolara, a prošli vikend ta aplikacija je zabilježlia milijardu i po aktivnih korisnika mjesečno i preko 60 milijardi poruka svakodnevno. WhatsApp takođe sadrži popularne "storije", koji su popularniji nego oni na Facebooku, Instagramu ili Snepčetu.

Zanimljivo je da je većina inovacija koje WhatsApp uvodi spora i dosadna. A čini se da im inovacije nisu ni prioritet.

Upravo se u tome krije tajna uspjeha posebno na tržištima u razvoju (Afrika i Južna Azija). WhatsApp je iz tih razloga i postao popularan jer je došao do miliona ljudi.

Ovaj potencijal prepoznaju i mala poslovanja u navedenim oblastima, a WhatsApp je čak saopštio da je 80 odsto malih preduzeća u Indiji i u Brazilu već koristilo usluge aplikacije za čet da poboljšaju svoje poslovanje. Kompanija je zato stavila WhatsApp Business app na Android platformi.

Nema sumnje da je u DNK Fejsbuka oglašavanje. Ali, WhatsApp je odlučio da gradi uspjeh na drugačiji način – upravo zato što je digitalno oglašavanje manje profitabilno na tržištima u razvoju.

Sa toliko aktivnih korisnika, lokalna preduzeća će kad tad poželjeti da svoje usluge digitalizuju (plaćanja, naručivanja...). To će se odvijati sporo, ali će se desiti i Whats App to zna.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije