Nauka

Appleov sat je zanimljiva igračka

Appleov sat je zanimljiva igračka
Appleov sat je zanimljiva igračka

Izvršni predsjednik švajcarske kompanije Swatch, Nik Hajek nema baš najbolje mišljenje o Apple watchu.

Izjavio je da je Appleov sat jedna zanimljiva igračka ali vrlo daleko od ičega revolucionarnog. Hajek je dao intervju švajcarskim novinama "Tages Anzeiger samo nekoliko dana nakon što je kompanija zaštitila Džobsovu izreku “one more thing”. Nije sasvim jasno koji su kompanijini planovi sa tom rečenicom.

Džobs ju je često koristio na kraju svojih prezentacija da bi otkrio novi proizvod. Zaštitni znak pojavio se u Njemačkoj prošle nedjelje, a registrovan je u maju. Hajek je izjavio da je švajcarska kompanija donijela stratešku odluku da se neće takmičiti s kompanijom Apple i da nema namjeru da kreira sat odnosno kompjuter koji se nosi oko ručnog zgloba.

Jedan od glavnih razloga te odluke, kažu, je taj što se Appleov sat mora puniti jednom dnevno. Swatch planira da lansira jednostavni uređaj kao Touch Zero, nakon kojeg će sljedećeg avgusta slijediti Touch Zero Two. Istaknuo je da će baterija na tom satu trajati devet mjeseci.

Planiraju, kasnije ove godine, na tržište izbaciti NFC sat odnosno sat koji će biti alternativa kreditnoj kartici. Hajek kaže da je razvoj pametnijih satova prilika za švajcarsku industriju satova. Sat kakav danas poznajemo nastaviće da postoji i mi smo sposobni da osvojimo nove kupce koje zanimaju tehnološki satovi, rekao je Hajek.

Čini se da je švajcarska industrija satova zadnje vrijeme u teškoćama. Prošli mjesec bio im je strašan sa padom izvoza od 9.3 odsto u odnosu na godinu ranije. Segment kineskog tržišta pao je više od 39odsto , prodaja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima za 29.8 odsto. Malo nade im je dala Francuska sa porastom prodaje od 50 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije