Nauka

Bespilotna letjelica koja će spasavati živote

Bespilotna letjelica koja će spasavati živote
Bespilotna letjelica koja će spasavati živote

Bespilotna letjelica za hitne slučajeve mogla bih tokom sledećih godina da spasi brojne živote.

Letjelica koju je dizajnirao student iz Belgije Alek Momont može letiti brzinom i do 100 km/h, a mogla bi nositi do 4 kg tereta.

Ovu letjecu je dizajnirao upravo zbog velikih problema u pravovremenom pružanju pomoći, jer zbog saobraćajnih gužvi vozila hitne pomoći s doktorima ne mogu na vrijeme stići do povrijeđenog, piše Zimo.

Na videozapisu objavljenom na YouTubeu opisan je način na koji bi ova bespilotna letjelica mogla spasiti život osobe koja doživi srčani udar nakon telefonskog poziva, letjelica prati signal osobe koja je uputila poziv i u kratko vrijeme stiže na mjesto nesreće noseći defibrilator.

Zahvaljujući kameri na letjelici, doktor može pratiti sve što se događa na mjestu nesreće, te može navoditi osobe koje se nalaze u blizini povrijeđene osobe kako da im pomognu. Na taj način mogu spasiti živote povrijeđenih i dobiti na vremenu dok ne dođe medicinska ekipa.

Osim s defibrilatorom, ove letjelice mogu biti opremljene i s drugom medicinskom opremom (maske s kisikom, inzulin i slično), a Alek vjeruje kako će najkorisnije biti za spašavanje života osoba koje, osim problema sa srcem, imaju problema s disanjem, prilikom spašavanja utopljenika i slično.

On sada traži sponzore koji će mu pomoći u daljem razvoju "ambulantnih dronova", a cijena jedne takve letjelice trebala bi iznositi oko 15hiljada evra. Iako su svi pohvalili ovaj projekt, do njegovog ostvarenja trebat će proći još dosta vremena jer je potrebno usavršiti mehanizam upravljanja, odnosno riješiti brojne pravne probleme vezane uz korištenje bespilotnih letjelica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije