Nauka

Biljke uzgojene u Marsovoj zemlji su jestive

Biljke uzgojene u Marsovoj zemlji su jestive
Biljke uzgojene u Marsovoj zemlji su jestive

Naučnici holandskog kod Univerziteta Wageningen znaju da je jedan od glavnih preduslova za opstanak budućih kolonija na Marsu uzgoj voća, povrća i žitarica na crvenoj planeti.

Ali, sadnja jestivog bilja u Marsovoj zemlji nije tako jednostavna kako nam se možda čini, jer ona sadrži teške metale koji su otrovni za ljude, te uključuju olovo i arsen, o čemu govore u ovom videu.

Nakon višegodišnjeg istraživanja, tokom kojeg su u simuliranoj Marsovoj zemlji sadili razne vrste jestivog bilja, naučnici su izdali saopštenje da su dobili četiri kulture koje su zdravstveno ispravne (neotrovne) za korištenje u ljudskoj prehrani, a to su rotkvice, grašak, riža i rajčica.

Naučnici kažu kako su nakon eksperimentisanja s umjetnim i prirodnim gnojivima uzgojili povrće koje može rasti na Marsu bez apsorbovanja opasnih nivoa teških metala.

Metali u Marsovoj zemlji

Nakon ovog eksperimenta holandski naučnici žele da uzgoje još šest drugih kultura, uključujući krompir, pa su sada pokrenuli crowdfunding kampanju za prikupljanje novca kojim će finansirati dalja istraživanja.

(NN, vidi.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije