Nauka

Informacione tehnologije postaju sastavni dio nastave

Informacione tehnologije postaju sastavni dio nastave
Informacione tehnologije postaju sastavni dio nastave

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo zbog činjenice da informacione tehnologije postaju sastavni dio obrazovnog procesa u projektu "Dositej" koji će pripremiti učenike u Srpskoj da nađu bolje mjesto na savremenom tržištu rada.

Cvijanovićeva je tokom posjete banjalučkoj Osnovnoj školi "Ivo Andrić", u kojoj je počela realizacija druge faze ovog projekta, rekla da je izdvojeno po devet miliona KM za obje faze koje podrazumijevaju uvođenje oko 18.500 laptop računara u 125 škola.

Ona je podsjetila da je prva faza programa organizovana zajedno sa Vladom Srbije koja je za ulazak u drugu fazu morala da sačeka, zbog čega se Vlada Republike Srpske odlučila da taj proces samostalno nastavi, uprkos krizi i situaciji sa poplavama.

"Obje faze podrazumijevaju intenzivnu obuku nastavnika za vođenje časova. U prvoj fazi obuku je prošlo oko 920 nastavnika, a u kasnijoj fazi nastojaćemo da u sve škole uvedemo ovaj vid nastavnog procesa", rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, mlađi nastavni kadar želi ovakvu vrstu nastave, jer je to izazov za učenike, nastavnike i obrazovni proces.

"Isto tako, informacione tehnologije ne podrazumijevaju da se odreknemo svih stvari u životu, jer je za djetinjstvo veoma važno da djeca imaju vannastavne aktivnosti koje smo i mi nekada imali", rekla je Cvijanovićeva.

Direktor OŠ "Ivo Andrić" Željka Opačić rekla je da je ovaj projekat korak naprijed u nastavnom procesu i da je njegov cilj osavremenjavanje po principu "jedan na jedan", u okviru kojeg svaki učenik ima svoj računar, kao i nastavnik koji prati njihov rad.

"Ovo su nove generacije koje vole rad na računaru, ali se iskreno nadam da neće zaboraviti na igru", naglasila je Opačićeva.

U okviru početka primjene druge faze projekta "Dositej", Cvijanovićeva je sa ministrom prosvjete i kulure Republiek Srpske Goranom Mutabdžijom prisustvovala izvođenju časa njemačkog jezika u ovoj školi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije