Nauka

Iz ugla naučnika: Zajednički interes nauke i države

Iz ugla naučnika: Zajednički interes nauke i države
Iz ugla naučnika: Zajednički interes nauke i države

"Svaki pojedinac nastoji da uposli svoj kapital tako da njegov prinos ima najveću vrijednost. On nema namjeru da unapređuje interes, niti zna koliko ga unapređuje. On je usmjeren samo na sopstvenu sigurnost. I on je vođen nevidljivom rukom da unapređuje cilj koji nije bio dio njegove namjere. Slijedeći sopstveni interes često efikasnije unapređuje javne interese nego kad bi ih stvarno namjeravao unapređivati", Adam Smit.

U stvarnosti nauci, istraživanju i potvrđenim zakonitostima malo se poklanja pažnje. Poslije svih nedaća koje su zahvatile bivšu SFRJ dobili smo priliku da gradimo vlastitu budućnost naroda. Prošlo je 19 godina od rata, kada je potrebno okrenuti novi list i baviti se ekonomijom, saniranjem proizvodnih kapaciteta, uspostavljanjem efikasne, moderne i pravedne države. Dosta je urađeno, ali moglo je više. Završena je privatizacija državnog kapitala čija sredstva su utrošena na infrastrukturu, investiranje za izbjegla i raseljena lica, seoske puteve i slično, a malo je uloženo u pokretanje proizvodnje.

Pored svega što se ostvarilo i što je moglo, a nije, ostale su neke vrijednosti kao što je visoko obrazovanje Republike Srpske. Govorim o javnim univerzitetima, odnosno fakultetima. Navešću primjer Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, koji je početkom ove godine obilježio četrdeset godina uspješnog rada. U ovom periodu upisano je 11.866 studenata, od kojih je diplomiralo 5.254. Titulu magistra ekonomskih nauka steklo je 225 kandidata, a doktora ekonomskih nauka 62. To je naučni i stručni potencijal Republike Srpske s kojim se malo koja visokoškolska institucija može pohvaliti.

Fakultet je licencirao novi nastavni plan i program na osnovnom i master studiju prošle godine, kao i novi master studij na engleskom jeziku. Novi doktorski studij je prošao potrebnu proceduru na Senatu Univerziteta i očekujemo saglasnost Vlade RS, kako bi po isteku roka za odbranu doktorskih teza po starom sistemu otpočeli trogodišnji doktorski studij prema Zakonu o visokom obrazovanju.

Posebno smo ponosni na naše studente koji su nastavili školovanje širom svijeta bez poteškoća, a trenutno se 84 diplomirana ekonomista školuju i usavršavaju u inostranstvu.

Sarađujemo i sa drugim ekonomskim fakultetima iz Srbije, Crne Gore, Portugala, Njemačke, Holandije, Velike Britanije i BiH, a potpisali smo 20 sporazuma o saradnji i međusobnoj razmjeni profesora i studenata.

Posebnu podršku imamo od Ministarstva nauke i tehnologije RS jer podržava naučnoistraživačke projekte, pisanje udžbenika i učešće na međunarodnim simpozijima. Ponosni smo na organizaciju tri međunarodne naučne konferencije pod nazivom "Istraživanje ekonomskog razvoja i preduzetništva u tranzicionim ekonomijama - REDETE. Naučni odbor čine profesori sa 17 fakulteta iz 10 zemalja, čime su obezbijeđene  međunarodne recenzije radova. Za svaku konferenciju objavljeno je oko 150 radova iz 26 zemalja, a ove godine konferenciju organizujemo u Gracu, Austrija.

(Autor je prof. dr Novak Kondić, dekan Ekonomskog fakulteta Banjaluka)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije