Nauka

Jednostavan način da vam mozak ne ostari prebrzo

Jednostavan način da vam mozak ne ostari prebrzo
Jednostavan način da vam mozak ne ostari prebrzo

Prema novom naučnom istraživanju, jedan od načina da vam mozak ne ostari prerano jeste da ga držite stalno zaokupljenim.

U ranijim istraživnjima mozga u tu su se svrhu preporučivale razne povećane i zahtjevne mentalne aktivnosti, ali sada naučnici tvrde da je sasvim dovoljno imati intenzivno popunjen raspored dnevnh aktivnosti raznih vrsta.

U istraživanju Univerziteta Teksas i Univerziteta Alabama, objavljenom na naučnom portalu Frontiers, učestvovalo je 300 osoba starih između 50 i 89 godina, i svi oni su imali koristi od punog dnevnog rasporeda aktivnosti. A to je uključivalo bolje pamćenje i zaključivanje, kao i bolji rječnik, te bolje verbalno izražavanje.

Zauzeti ljudi, utvrdili su naučnici, zgusnutim dnevnim obavezama povećavaju svoju sposobnost da nauče nove stvari. Istovremeno, istraživanje nije sa stopostotnom sigurnošću potvrdilo da je i puna, prava zaposlenost dobra za mozak.

Utvrdili su, međutim, da zaposlenost može biti uzrok povećanog stresa, a to sa svoje strane, kao što je odavno poznato, za stanje mozga može biti i štetno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije