Nauka

Koncert za klavir i buđ

Koncert za klavir i buđ
Koncert za klavir i buđ

PIEMONT - Možda najnevjerovatniji duet u muzičkoj istoriji treba da bude održan na muzičkom festivalu u Plimuotu sljedećeg mjeseca.

Naime, na ovom festivalu će klavirsku kompoziciju izvesti buđ prikačena za biokompjuter uz pratnju tvorca ovog kompjutera.

U pionirskoj tehnici, buđ je prikačena za niz elektroda i na taj način je sposobna da muzički odgovori na zvuk klavira, piše "Independent".

Profesor Eduardo Miranda, naučnik i kompozitor, će sjedjeti za klavirom i svirati zajedno sa svojim izumom tokom prvog javnog izvođenja na muzičkom festivalu u Plimotu 1. marta.

"Mislim da je ovo prvi biokompjuterski sistem kreiran za stvaranje muzike, a ja sam prvi kompozitor koji je eksperimentisao i komponovao na njemu", izjavio je Eduardo.

Naučnici veruju da je buđ evoluirala prije milijardu godina i uz pomoć električnih signala se kreće prema hrani ili sklanja od svjetlosti.

Upravo te električne signale je profesor Eduard iskoristio kako bi stvorio novog partnera za sviranje klavira.

Kada profesor pritisne dirke klavira, buđ na taj zvuk reaguje tako što promijeni oblik.

Električna aktivnost koja se stvara promjenom oblika buđi se potom zarobi u elektrodama koje taj naboj šalju u žice klavira i tako nastaje zadivljujuća muzika.

Za svoj rad je profesor Miranda izjavio: "Muzika je nešto sa čime svi ljudi mogu da se povežu, a istraživanja su pokazala da ona takođe ima i veoma pozitivan uticaj na osobe sa ozbiljnim neurološkim oboljenjima". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije