Nauka

Kosti iz 3D štampača

Kosti iz 3D štampača
Kosti iz 3D štampača

Njemački istraživači trenutno rade na razvoju jednog 3D štampača koji bi mogao štampati kosti i krvne sudove, što zvuči zaista nevjerovatno.

To bi bio ogroman uspjeh. Dugoročni cilj je izrada štampača koji bi mogli odštampati i cijele ljudske organe.

Trodimenzionalni štampači danas mogu štampati gotovo sve: cipele, oružje, čak i kosti. Naučnici iz cijelog svijeta već neko vrijeme preko takvih printera štampaju "rezervne dijelove" za kosti. Međutim, stručnjaci sa Univerziteta u Frajburgu žele otići i jedan (veliki) korak dalje: uz pomoć 3D štampača oni žele odštampati kosti s krvnim sudovima. Na taj način bi se povećala vjerovatnost da se odštampani dijelovi "povežu" s okolnim prirodnim tkivom, piše Deutsche Welle.

"Ova metoda bi trebalo da nam donese odlučujuću vremensku prednost", kaže Ginter Finkenceler, rukovodilac Odjeljenja za istraživanje i umjetno stvaranje biološkog tkiva (tissue engineering) na Klinici za estetsku hirurgiju u Frajburgu.

"Nakon toga bi bilo potrebno još samo da se na granici između implantata i tkiva isprintani krvni sudovi povežu s krvnim sudovima pacijenta. Tako bi umetak relativno brzo trebalo da se opskrbi krvlju", dodaje on.

Kod drugih metoda koje su dokumentovane u medicinskoj literaturi, krvni sudovi iz okolnog tkiva tek treba da narastu nakon intervencije. To može potrajati jednu do dvije sedmice. A u tom razdoblju veliki dio vještačkog tkiva obično odumre.

Naravno, proći će još neko vrijeme dok Finkenceler i njegove kolege budu zaista u stanju da u printeru odštampaju kosti i krvne sudove. Oni su upravo od Njemačkog društva za istraživanje (DFG) dobili istraživačku stipendiju u iznosu od 460.000 evra, čime u iduće tri godine mogu finansirati svoj rad. A s projektom počinju za dva-tri mjeseca.

Prvi korak će biti razvoj prikladnog štampača. Jedan od problema pri korištenju 3D printera u medicini je činjenica da su većina materijala koje mašine mogu koristiti - plastični materijali. Oni su izuzetno funkcionalni i otporni, ali ljudsko tijelo ih ne podnosi baš najbolje.

"Želimo razviti 3D printer koji bi nam dozvolio da printamo i određene tečenosti, takozvane hidrogelove, u kojima će biti ljudske ćelije", kaže Finkenceler i dodaje:

"Tako želimo dobiti trodimenzionalno vještačko tkivo. Kod ćelija koje želimo štampati, radi se najprije o osteoblastima, ćelijama koje mogu proizvesti koštano tkivo. Namjeravamo štampati i ćelije koje oblažu krvne sudove."

Ukratko, naučnici rade na 3D štampaču koji bi hidrogel koristio svugdje gdje se kod "običnih" printera koristi patrona s tintom. Kako tijelo pacijenta ne bi odbacilo vještačko tkivo, u hidrogelovima bi u idealnom slučaju trebalo da se nađu i pacijentove "prirodne" ćelije.

Finkenceler kaže da bi se u budućnosti mogle koristiti i matične ćelije. Njih ima svuda u tijelu i mogle bi se izolovati iz masnog tkiva. U laboratoriju bi istraživači te ćelije onda "pretvorili" u koštano tkivo kako bi ih mogli "ubaciti" u hidrogel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije