Nauka

Kosti stare 500 godina ostaci kralja Ričarda III

Kosti stare 500 godina ostaci kralja Ričarda III
Kosti stare 500 godina ostaci kralja Ričarda III

Britanski naučnici analizirali su 500 godina stare koste pronađene ispod parkirališta i tvrde da nema nikakve sumnje u to da je riječ o ostacima kralja Ričarda III, koji je, pokazao je DNK, gotovo sigurno imao plave oči i kao dječak bio je plavokos.

Objavljujući zadnja otkrića u časopisu "Nature Communications", naučnici sa univerziteta Lester kazali su da je analiza DNK uzeta s ostataka skeleta pokazala podudarnost s dvema osobama koje su potomci kralja po ženskoj liniji, piše Dnevnik.hr.

Ostatke kralja Ričarda III, posljednjeg engleskog monarha koji je ubijen tokom bitke, arheolozi su pronašli ispod gradskog parkirališta u gradu Lesteru 2012., a materijal su nastavili proučavati naučnici na tamošnjem univerzitetu.

U najnovijim radovima, ekipa koju je predvodila dr. Turi King uzela je uzorke DNK od srodnika Ričarda III i analizirala genetske markere i potvrdila Ričardovo srodstvo s Vendi Duldig, koja je njegova nećakinje u 18. koljenu, te Mihaela Ibsena koji je njegov nećak u 16. koljenu.

Tim je nadalje, analizom genetskih markera utvrdio da je Ričard imao plave oči i vjerojatno bio plavokos, kao dijete.

Dr. King je rekla da je njen tim 99.99 odsto siguran u to da su ostaci ispod parkirališta Ričardovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije