Nauka

Master na osam studijskih programa na Panevropskom univerzitetu "Apeiron"

Master na osam studijskih programa na Panevropskom univerzitetu "Apeiron"
Master na osam studijskih programa na Panevropskom univerzitetu "Apeiron"

Panevropski univerzitet „Apeiron“ raspisao je konkurs za upis četvrte generacije studenata na master studije u školsku 2014/15. godinu.

Za sve studente koji su završili osnovne trogodišnje studije i koji su stekli 180 ECTS bodova, master studij je organizovan u četiri semestra, odnosno dvije godine. Oni koji imaju 240 ECTS bodova i četvorogodišnje studije, studij drugog ciklusa će pohađati jednu godinu, odnosno dva semestra. Izuzetak je studijski program Sport u ciljanim grupama, koji mogu da upišu samo kandidati koji imaju završene četvorogodišnje studije i 240 ECTS bodova. Prof. dr Esad Jakupović, rektor Panevropskog univerziteta „Apeiron", odgovorio je na nekoliko pitanja koja su u žiži interesovanja brojnih diplomaca.

Na kojim studijskim programima kandidati mogu upisati master studij u školskoj 2014/15. godini?

Master studij izvode četiri fakulteta Panevropskog univerziteta na osam studijskih programa. Fakultet poslovne ekonomije sa studijskim programima Preduzetnički menadžment i Menadžment bankarstva, finansija i trgovine već četiri godine nudi studentima mogućnost da upišu studij drugog ciklusa. Fakultet pravnih nauka izvodi master studije na Opšte-pravnom studijskom programu. Poslovna informatika – inženjering informacionih tehnologija je studijski program koji nudi Fakultet informacionih tehnologija. Sport u ciljanim grupama i Sportski menadžment su studijski programi Fakulteta sportskih nauka, za čije izvođenje smo dobili dozvolu prije mjesec dana. Na Fakultetu zdravstvenih nauka takođe od ove školske godine Sestrinstvo i Sanitarni inženjering pružaju mogućnost sticanja master diplome.

Nakon što je kandidat upisao master studije, koji su sljedeći koraci?

Student predlaže temu i ima mogućnost da samostalno predloži i mentora. Nastavno-naučno vijeće prihvata prijedlog ukoliko mentor ima izbor u zvanje iz odgovarajuće naučne oblasti .

Po čemu je karakterističan master studij Panevropskog univerziteta?

Studij drugog ciklusa na našem Univerzitetu nudi jedinstvenu prednost, jer studentima omogućava da učestvuju u izradi takozvanog „individualnog nastavnog plana i programa“. To znači da studenti mogu da realizuju najveći mogući stepen vlastitih ambicija za sticanje specifičnih kompetencija, znanja i vještina. Plan i program kreiraju mentor i kandidat prema kandidatovim prefencijama.

Šta obuhvata nastavni program drugog ciklusa?

To je, zapravo, zbir obaveznog i izbornog nastavnog programa, te istraživanje u okviru završnog rada. Opšte kompetencije student će steći kroz obavezne predmete, a dopunu istih obezbijediće specijalističke kompetencije koje se stiču kroz individualni plan i program.

Da li je moguće upisati master studij nakon fakulteta koji nije potpuno matičan sa studijskim programom na drugom ciklusu?

Ono što je isto za sve studijske programe jeste da master studij u trajanju od jedne godine, bez ikakvog diferencijalnog programa, mogu upisati studenti čiji je osnovni studij potpuno matičan sa odabranim programom drugog ciklusa. Ukoliko je studij prvog ciklusa djelimično matičan, kandidatu se određuje diferencijalni program, kojim će nadoknaditi nedostajuće kompetencije. Što se tiče nematičnosti , različita su pravila. Studenti sa nematičnih studijskih programa nemaju mogućnost upisa na Fakultet zdravstvenih nauka, kao ni na Fakultet pravnih nauka. Na ostale fakultete upisuju se na dvogodišnji master studij.

Na Univerzitetu je angažovano 100 nastavnika i velika je mogućnost izbora mentora. Koliko je važna uloga mentora na studijima drugog ciklusa?

Odgovorna je i velika, u smislu maksimalne angažovanosti, dostupnosti i posvećenosti svakom kandidatu ponaosob. On je istovremeno i savjetnik i motivator. Za studenta je veoma bitan izbor teme, koncipiranje individualnog plana i programa, organizacija studija, odabir literature, dodatni izvori koji će pomoći da završni rad bude na vrhunskom nivou.

Jesu li studenti zadovoljni kvalitetom nastave na drugom ciklusu?

Osnovni studij je danas postao skoro pa obaveza, pa je studentima nekada i zamoran. Master studij je nadogradnja onog već poznatog, nešto što čovjek želi zarad sebe, ličnog usavršavanja i nešto što se „ne mora“. Tu se kandidati ne zaustavljaju, već uvijek traže pojašnjenja, imaju brojna pitanja i dileme koje sa svojim mentorima i ostatkom „profesorske ekipe“ koja je uvrštena u njihov studij, postupno rješavaju i otklanjaju. To su studenti koji pišu naučno-stručne radove, a Univerzitet im, kroz brojne naučne konferencije, daje mogućnost da postanu dio naučnih timova.

Više od 50 studenata završilo je master studije, koji se na Univerzitetu „Apeiron“ izvode od 2011. godine. Gdje su danas ti studenti ?

Na Univerzitetu, Centar za vođenje karijere, prati dalji rad svih svršenih studenata, pa tako i onih koji su ponijeli zvanje mastera sa Panevropskog univerziteta. To su uspješni poslovni ljudi, sa sjajnim karijerama kod nas i u inostranstvu.

Vaša poruka studenti ma koji još uvijek donose odluku o upisu na master studije?

Zanemariv je procenat visoko obrazovanih, pa tako i onih sa diplomom mastera u Republici Srpskoj i u Bosni i Hercegovini. Našoj državi su potrebni ljudi koji ne smiju praviti limite u obrazovanju, ni formalnom, ni neformalnom, cjeloživotnom. Sa master studija ponijeće zvanje mastera, dosta prošireno znanje dodiplomskih studija i sjajnu pripremu za studij trećeg ciklusa. Dalje, naši dodiplomci i postdiplomci Fakulteta zdravstvenih nauka, odnosno magistri zdravstvene njege i sanitarnog inženjerstva su kadar vrlo cijenjen i poželjan u zemljama Evropske unije i kadar po koji direktori svjetskih klinika dolaze i nude im posao. Zašto? Pa zato što praktične sposobnosti koje nose, u kombinaciji sa teoretskim dijelom sjajno kombinuju i primjenjuju. Takvi kadrovi potrebni su svima. Zbog toga su brojni studenti iz cijele Bosne i Hercegovine i zemalja regiona, a naročito iz Srbije i Hrvatske kojima je Panevropski univerzitet bio izbor za studije drugog ciklusa.

"Čekam doktorski studij"

Azmira Fejzić, mr prava, viši stručni saradnik za normativno-pravne poslove u kancelariji za zakonodavstvo Vlade Unsko-sanskog kantona.

- Znanje sa master studija sa Fakulteta pravnih nauka pomaže mi da bolje obavljam posao. Stečene stručne kompetencije savršeno odgovaraju zahtjevima profesionalnog okruženja. Ne stavljam tačku na obrazovanje i čekam doktorski studij.

"Logičan nastavak"

Nedeljko Šikanjić, mr računarstva i informatike .

- Master studije su logičan nastavak školovanja. Zato se nisam pokajao što sam na Panevropskom Univerzitetu završio i drugi ciklus studija. Upisaću i doktorski studij kada Fakultet informacionih tehnologija bude organizovao treći ciklus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije