Nauka

"Moj tata je postao robot"

"Moj tata je postao robot"
"Moj tata je postao robot"

Kada je Milorad Marinković (30), Srbin iz Beča, prvi put dobio bioničku ruku, njegov tada četvorogodišnji sin hvalio se drugarima iz vrtića da je “njegov tata robot”.

On je među tri Austrijanca kojima su amputirane ruke zamijenjene bioničkim, koje mogu koristiti uz pomoć nerava i mišića transplantiranih iz njihovih nogu u ruke.

Oni su podvrgnuti takozvanoj “bioničkoj rekonstrukciji” koja podrazumijeva dobrovoljnu amputaciju, transplantaciju nerava i mišića i učenje raspoznavanja njihovih slabašnih signala, kako bi upravljali rukom.

Ljudi sa bioničkim rukama ranije su ih primarno kontrolisali na osnovu ručnih podešavanja, javlja B92.

“Ovo je prvi put da smo bionički rekonstruisali ruku”, kaže dr Oskar Asman sa Medicinskog univerziteta u Beču, koji je sa kolegama razvio ovaj pristup.

“Da sam vidio ovakve pacijente prije pet ili sedam godina, samo bih slegao ramenima i rekao da ništa ne mogu da uradim za njih”, kazao je.

Asman kaže da ovakva tehnika može da bude komplikovana, budući da pacijenti moraju da uzimaju lijekove protiv odbacivanja stranog tijela do kraja života.

Za Marinkovića, koji je izgubio kontrolu nad rukom u nesreći na motoru prije više od deset godina, bionička ruka omogućila je držanje raznih predmeta, ali i igru sa njegovom djecom.

“Mogu da bacam stvari, ali mi je teže da uhvatim lopticu, jer mi desna ruka još nije brza i prirodna kao leva”, kaže on.

Asman navodi da procedura ugradnje takve bioničke ruke košta oko 30.000 evra.

Njegova studija objavljena je u stručnom časopisu Lancet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije