Nauka

Napravljen podvodni protivteroristički robot (VIDEO)

Napravljen podvodni protivteroristički robot (VIDEO)
Napravljen podvodni protivteroristički robot (VIDEO)

Saab napravio podvodnog robota za kojeg su zainteresovani FBI, policija i mornarica.

Roboti za otkrivanje i deaktiviranje mina i improviziranih eksplozivnih sredstava na kopnu nisu nova stvar, te se već nekoliko godina koriste u operativnim jedinicama američke vojske i policije, a do sada su već otklonili brojne prijetnje širom svijeta i spriječili stradavanja civila i članova antiterorističkih jedinica.

Ali vojsku i policiju sada brine mogućnost terorističkih prijetnji koje se mogu pojaviti u moru, odnosno ispod vode, u obliku plutajućih mina i eksploziva koji se postavlja na dno, ili kao eksplozivnih naprava koje teroristi mogu postaviti s donje strane trupa broda.

Saab je zato u saradnji s Američkom mornaricom odlučio da napravi specijalni podvodni robot-dron, čija uloga je upravo potraga za eksplozivnim prijetnjama takvog tipa, pa je tako nastalo plovilo pod nazivom Sea Wasp, kojim se upravlja daljinski, a posjeduje izuzetne manevarske sposobnosti i naprednu opremu za detekciju i deaktiviranje, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Za detekciju eksplozivnih sredstava, robot koristi sonar i kamere, dok mu za hvatanje, pomicanje i eventualno deaktiviranje eksploziva služi manipulatorska ruka, a svi sistemi su napravljeni tako da budu čim jednostavniji za opravljanje od strane ljudskih operatera.

Što se manevarskih sposobnosti tiče, Sea Wasp je u stanju da "lebdi" na mjestu na bilo kojoj dubini, kako bi se olakšalo otkrivanje mina i izvođenje željenih zadaća.

Valja naglasiti da ovo nije koncept, već funkcionalni prototip koji su već dobili FBI, protivteroristička jedinica policije Južne Karoline i Američka mornarica, te će ga testirati tokom sljedećih 10 do 12 mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije