Nauka

Naučnici otkrili 'gen vitkosti'

Naučnici otkrili 'gen vitkosti'
Naučnici otkrili 'gen vitkosti'

LJUBLJANA - Genetskom i molekularnom analizom 60 generacija miševa, jednih koji su bili skloni debljanju i drugih izrazito mršavih, slovenski naučnici su u suradnji s ekipom biotehnologa sa Univeriziteta u Edinburgu otkrili "gen vitkosti" koji bi mogao pomoći u suzbijanju pretilosti i diabetesa tipa 2 kod ljudi.

Škotski i slovenski stručnjaci objavili su studiju u časopisu za eksperimentalnu medicinu "Nature Medicine".

O tome će u srijedu na javnom predstavljanju istraživanja na Hemijskom institutu u Ljubljani govoriti jedan od voditelja istraživanja, biotehnolog dr. Simon Horvat.

Genetskim mapiranjem miševa istraživači su otkrili da oni koji su vitki i bez previše masnoga tkiva imaju viši nivo gena TST-a (triosulfat-sulfur-transferaza) čija uloga u metabolizmu do sada nije bila poznata.

Istraživanje na miševima primijenjena su i na ljudima u više zemalja te je potvrđen viši novo TST-a u masnom tkivu  vitkih i zdravih ljudi, dok je pretilih i oboljelih od dijabetesa bila niska.

Riječ je o važnom otkriću, jer stručnjaci vjeruju kako bi se stimulisanjem gena TST razvoj pretilosti i dijabetesa tipa 2 mogli spriječiti čak i kod onih koji jedu visokokaloričnu hranu.

Naučnici s Hemijskog instituta  Biotehnološkog fakulteta u Ljubljani smatraju da se s otkrićem djelovanja "gena vitkosti" u budućnosti mogu razviti lijekovi za dijabetes pomoću farmakoloških sredstava ili korištenjem moderne sintezne biologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije