Nauka

Naučnici rade na baterijama koje bi mogle trajati vječno

Naučnici rade na baterijama koje bi mogle trajati vječno
Naučnici rade na baterijama koje bi mogle trajati vječno

Naučnici Instituta MIT i kompanije "Samsung" došli su do zaključka da bi se upotrebom baterija u čvrstom stanju mogli riješiti svi problemi koje imamo sa današnjim baterijama.

Današnji uređaji uglavnom koriste litijum-jonske baterije koje su prilično malog kapaciteta, brzo se troše, a uvijek postoji i opasnost od eksplozije.

Prema riječima Gerbranda Sedera, profesora koji je zajedno sa još pet naučnika radio na novom materijalu, svi požari koji se događaju na, primjer, Boing avionima i Tesla automobilima nastali su upravo zbog tečnih elektrolita.

"Sam litijum nije zapaljiv, kao što je to slučaj u ovim baterijama. Uz čvrste elektrolite nema sigurnosnih briga, možete je baciti na pod, u nju zabiti ekser i neće doći do požara", ističe Seder.

Problem sa razvijanjem baterija u čvrstom stanju je bio taj što je teško pronaći čvrste materijale koji čestice provode jednako brzo kao tečnost. Međutim, ovaj tim naučnika analizirao je karakteristike postojećih litijum-jonskih materijala i uspio da pronađe materijale koji su dovoljno dobri vodiči.

Takođe, nove baterije se bolje ponašaju u hladnim uslovima, a mogu izdržati i nekoliko stotina hiljada ciklusa punjenja!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije