Nauka

Otkriven tajanstveni virus

 Otkriven tajanstveni virus
Otkriven tajanstveni virus

VAŠINGTON - Novi virus Bourbon prenose krpelji, a simptomi su groznica i anoreksija.

Otkriven je šest mjeseci nakon što je od njega umro muškarac u SAD-u, prenosi The Independent. Virus je nazvan Bourbon, po istoimenom okrugu u američkoj saveznoj državi Kansas gdje je taj muškarac umro ovog ljeta. Naučnici su tek sad otkrili uzrok smrti.

Virus prenose krpelji, baš kao i sličan virus HRTV. Virusi su osim po prijenosnicima slični i po početnim simptomima - groznici i anoreksiji. Virus Bourbon dijagnostikuje se prema tim simptomima te proučavanjem krvi u laboratoriji. Sličan je drugim virusima u istočnoj Evropi, Africi i Aziji, no takav virus dosad nije utvrđen na zapadnoj hemisferi.

Muškarac koji je preminuo u bolnici Univerziteta u Kansasu od višestrukog zatajivanja organa zasad je jedina poznata žrtva virusa, pa doktori ne znaju hoće li virus dovesti do smrti u svakom slučaju. Međutim, tvrde specijalisti sa univerzitetske bolnice, virusom su možda zaraženi drugi prije no što su ga ljekari otkrili.

-Virus Bourbon vjerovatno postoji već neko vrijeme, ali tek odnedavno imamo dijagnostičke tehnike za izolaciju i identifikaciju takvih virusa - rekao je Dana Hokinson, specijalist za zarazne bolesti univerzitetske bolnice, prenosi Dnevnik.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije