Nauka

Pametna tableta javlja ljekaru kada je ne popijete

Pametna tableta javlja ljekaru kada je ne popijete
Pametna tableta javlja ljekaru kada je ne popijete

Ovo je prvi digitalni senzor za gutanje koji se nalazi u sustavu odobravanja agencije za hranu i lijekove SAD-a.

Prema istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u zemljama u razvoju 50 odsto pacijenata s hroničnim bolestima ne uzima redovno svoju prepisanu terapiju, a prema američkim statistikama, procjenjuje se da neredovno uzimanje lijekova, godišnje košta SAD između 100 i 300 milijardi dolara u troškovima liječenja koji bi se mogli izbjeći kada bi se pacijenti držali terapija koje su im propisali ljekari.

Kompanija Proteus Digital Health ovoj problem pokušava rješiti prvom tabletom s probavljivim senzorom, čija uloga je da pacijenta i njegovog ljekara izvještava o (ne)redovnom uzimanju lijeka.

Sistem radi na taj način da se u tableti nalazi sićušni senzor koji se aktivira nakon što dođe u kontakt sa želučanom kiselinom u pacijentovom želucu, te emituje signal ka nosivom Proteus flasteru zalijepljenom na koži stomaka. Flaster pohranjuje podatke o aktivaciji tablete, koji uključuju vrijeme uzimanja, ali i drugu dijagnostiku, poput ugla pod kojim se nalazi tijelo, te uzoraka pacijentovih aktivnosti. Svi ti podaci se Bluetoothom šalju na pacijentov mobilni telefon, o odatle mogu ići dalje ka njegovom ljekaru, medicinskoj sestri ili drugoj osobi koja vodi brigu o pacijentu.

Aplikacija na pacijentovom telefonu ima mogućnost da ga alarmira u slučaju da je zaboravio popiti tabletu u određeno vrijeme, odnosno da na to upozori njegovog ljekara ili skrbnika, a svi se podaci bilježe na servere aplikacije uz najviši nivo sigurnosti, te im mogu pristupiti samo pacijenti i/ili ovlaštene osobe.

Pored toga, aplikacija prati i status flastera koji služi za komunikaciju između tablete i gadgeta na koji se šalju podaci, pa će na vrijeme javiti pacijentu ili ljekaru da ga je potrebno zamijeniti, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Proteus smatra da će njihova digitalna tableta najviše koristiti pacijentima s psihičkim poremećajima i bolestima poput Alzheimera i šizofrenije, kod kojih se najčešće zaboravlja uzimanje lijekova, ili ih pacijenti namjerno ne žele uzimati.

Senzorska tableta Proteusa trenutno se nalazi u fazi odobravanja od Američke agencije za hranu i lijekove (FDA), te bi mogla postati prvi digitalni senzor za gutanje priznat od službene medicine.

(NN, vidi.hr, Proteus Digital Health)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije