Nauka

Poljuljana istorija: Pronađena igračka sa točkovima stara 7.500 godina

Poljuljana istorija: Pronađena igračka sa točkovima stara 7.500 godina
Poljuljana istorija: Pronađena igračka sa točkovima stara 7.500 godina

Pronađena je zagonetna igračka sa točkovima i to stara 7.500 godina, što znači da je postojala znatno prije nego što se zna da je postojao točak.

Istoričari su nam govorili da je najstarija civilizacija koja je napravila točak 5.000 godina stara a ipak nova istraživanja govore da su postojali i prije toga, ali se ne zna ko ih je koristio.

Generacije ljudi i danas vjeruju da su najstarije civilizacije živjele na Bliskom istoku, Kini i u grupama rasutim po svijetu.

Rečeno nam je da je prije 3.000 čovjek živio u pećinama. “Sada imamo primjer točka, autića koji je star 7.500  godina”, rekao je Klif Daning koji ga je pronašao.

Starije je od bilo čega što je pronađeno u Centralnoj ili Južnoj Americi a da ima točkove, formirano je od gline a sad je pretvoreno u kamen.

Davut Beliktaj, direktor kulture i turizma u gradu Mardin u jugoistočnoj Turskoj, je izjavio: “U regionu smo, takođe, pronašli kamene lutke i pištaljke. Vjerujemo da su pištaljke i lutke stare oko 5.000 godina”.

Interesantno je da pištaljke još uvijek funkcionišu poslije toliko hiljada godina.

Centralno pitanje je, međutim, koja je to civilizacija bila, a koja je poznavala točak prije bilo kog drugog naroda na Zemlji.

Kako to da je neka, po svemu sudeći izolovana civilizacija, poznavala točak, a onda nestala pri tom ne prenjevši svoje znanje drugim narodima.

Istorija za sada ne zna odgovor koja je to civilizacija na prostoru današnje južne Turske bila ispred svog vremena za čak 2.500 godina a onda nestala.

(NN/skandalozno.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije