Nauka

Polovina svjetske populacije mogla bi da ostane bez posla zbog mašina

Polovina svjetske populacije mogla bi da ostane bez posla zbog mašina
Polovina svjetske populacije mogla bi da ostane bez posla zbog mašina

Više od polovine svjetske populacije moglo bi u naredih 30 godina da ostane bez posla zbog mašina, smatra jedan kompjuterski naučnik koji je rekao da vještačku inteligenciju koja prijeti ekonomiji ne bi trebalo potcijeniti

Moše Vardi, profesor na Univerzitetu Rajs, izjavio je da tehnologija predstavlja suptilnu prijetnju, ističući da bi vještačka inteligencija mogla da dovede globalnu nezaposlenost na nivo od 50 odsto, uklanjajući poslove srednje klase i povećavajući nejednakost.

Gardijan prenosi da je Vardi kazao svojim kolegama da bi ta promjena mogla da se dogodi za 30 godina, a da bi nekoliko profesija bilo imuno na posljedice vještačke inteligencije.

"Približavamo se vremenu kada će mašine moći da zamijene ljude na skoro svakom zadatku", rekao je naučnik.

"Vjerujem da društvo mora da se suoči s ovim pitanjem pre nego što nas pogodi: Ako su mašine sposobne da urade skoro svaki zadatak koji može čovjek, šta će raditi ljudi?", upitao je Vardi.

Britanski fizičar Stiven Hoking i direktor Tesle Elon Musk prethodno su naveli slična upozorenja.

Hoking je rekao da vještačka inteligencija može da donijeti "nove načine da stvari krenu po zlu" za opstanak čovječanstva, a Musk je kazao da ona predstavlja "najveću egzistencijalnu pretnju".

(N.N/Novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije