Nauka

Probavljivi stetoskop prati rad vaših vitalnih organa (VIDEO)

Probavljivi stetoskop prati rad vaših vitalnih organa (VIDEO)
Probavljivi stetoskop prati rad vaših vitalnih organa (VIDEO)

Američki naučnici su proizveli dijagnostički uređaj koji će da prati vaš srčani ritam, disanje i druge vitalne znakove u tijelu.

MIT-ev probavljivi senzor može da mjeri srčani ritam i ritam disanja u probavnom traktu.

Stetoskop je akustična medicinska sprava koja je nastala još u 19.vijeku te služi za auskultaciju, odnosno slušanje unutrašnjih zvukova tijela, a najčešće se koristi za slušanje srčanih zvukova i disanja, dok se pored toga s njim osluškuje rad crijeva, protok krvi i slično. Naučnici MIT-a su proizveli probavljivi senzor koji sve te vitalne znakove može da prati iznutra, odnosno unutar probavnog trakta.

Senzor se nalazi u sklopu silikonske kapsule veličine badema, a u budućnosti bi mogao da bude veoma koristan za medicinsku dijagnostiku, dok bi svoju primjenu mogao naći kod sportista i vojnika, kojima bi pratio vitalne znakove u raznim situacijama.

Ovaj senzor sadrži sićušne mikrofone poput onih kakvi se nalaze u pametnim telefonima, te su u stanju da osluškuju zvukove rada srca i ritma disanja, kao što objašnjavaju u ovom videu.

Zvučni talasi koje senzor hvata, osim od rada srca i pluća, dolaze i u obliku "buke" iz probavnog trakta, pa su naučnici napravili algoritam za procesiranje signala koji može prepoznati razlike, te izdvojiti srčane ritmove i ritmove disanja, a signal može da se pošalje na udaljenost od 3 metra ka prijemniku koji će imati ljekar ili pacijent.

Naučnici vjeruju da će u konačnom obliku, njihov probavljivi "stetoskop u tableti" moći da prati vitalne znakove u samom probavnom traktu u periodu od 1 do 2 dana, te će takođ moći da prepozna i druge zvukove rada naših unutrašnjih organa. 

(NN, vidi.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije