Nauka

Robot koji će da vodi putnike (VIDEO)

Robot koji će da vodi putnike (VIDEO)
Robot koji će da vodi putnike (VIDEO)

Od sutra će na aerodromu Schiphol u Amsterdamu, biti angažovan prvi robot koji će da usmjerava putnike - Spencer, koji je nastao kao evropski projekt u kojem učestvuju mnoge organizacije i naučni timovi, pod vođstvom Achima Lillienthala sa švedskog Univerziteta Örebro.

Spencer je opremljen očima s laserskim vidom, a u njega su ugrađene detaljne mape čitavog aerodroma. Kao što možete da vidite u ovom videu, naučnici su ga opremili algoritmima za autonomno kretanje, koji mu omogućavaju navigaciju i izbjegavanje prepreka.

Pored toga, Spencer zna sve detalje funkcionisanja aerodroma, uključujući transport prtljaga, dolazak gradskog prevoza, te posjeduje  vozni red slijetanja i uzlijetanja aviona, sa podacima koji se stalno učitavaju u njega u realnom vremenu.

Osim toga, Spencer može da razumije i ljudsko ponašanje, pa čak i društvene norme do neke mjere.

Na primjer, robot se neće bezobzirno probijati kroz mase ljudi, već će uvijek radije propuštati grupe, a njegova kognitivna svijest je dovoljno sposobna da povremeno provjerava grupu koju vodi, kako bi bio siguran da se nitko nije izgubio.

Testovi sa robotom trajaće samo sedmicu dana, nakon čega će naučnici da analiziraju podatke, kako bi otkrili mogu li Spencerovu pamet dodatno poboljšati.

Robot će u stalni radni odnos stupiti u martu 2016. godine.

(NN, vidi.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije