Nauka

Skelani: Konzervirani ostaci "krilate meduze"

Skelani: Konzervirani ostaci "krilate meduze"
Skelani: Konzervirani ostaci "krilate meduze"

SREBRENICA - Završeni su radovi predviđeni za ovu godinu na istraživanju, zaštiti i konzervaciji arheološkog nalazišta u Skelanima, izjavila je direktorica Arheološkog muzeja "Rimski municipium-Skelani" Svjetlana Marković.

Ona je rekla da su ove godine istraživanja obavljena na površini od 300 metara kvadratnih na lokaciji bivšeg zadružnog doma, uz ostatke rimske palate otkrivene 2008. godine.

"Ranije nalazište datira iz perioda od prvog do petog vijeka, a ove godine su otkriveni ostaci druge građevine za koju arheolozi smatraju da je starija od one otkrivene prije sedam godina", kaže Marković.

Ona ističe da je obavljena i konzervacija pronađenih pokretnih arhefakata i fragmenata mozaika, među kojima je dio lika "krilate meduze" ili gorgone i da su oni smješteni u muzejsku postavku u Crvici kod Skelana.

"Nakon Niša i Ilidže, ovo je treći slučaj otkrivanja mozaika 'krilate meduze' iz rimskog doba u do sada otkrivenim arheološkim rimskim nalazištima na prostorima koje je obuhvatalo Rimsko carstvo", pojašnjava Marković.

Govoreći o ovogodišnjim istraživanjima, ona je precizirala da su u Skelanima arheološka iskopavanja obavljena na ukupno 1.200 metara kvadratnih površine gdje su otkrivene zidine imperatorske palate sa ostacima jedinstvenih podnih mozaika i podnog grijanja, kao i drugih građevina, te vrijedni pokretni artefakti.

Arheolozi predlažu da se istraživanja na ovom lokalitetu nastave jer je riječ o bogatom nalazištu koje obuhvata veliku površinu čiji je samo mali dio istražen.

"Ovogodišnja istraživanja i konzervaciju nalazišta sa oko 140.000 KM finansirala je Vlada Republike Srpske", ističe Marković.

Ona dodaje da je i Ministarstvo civilnih poslova BiH donijelo odluku o izdvajanju manjeg iznosa za istraživanja u Skelanima, ali da ta sredstva još nisu stigla i bit će iskorištena u narednoj godini.

"Pratimo domaće i međunarodne konkurse i za podršku kulturi i arheološkim istraživanjima da bismo obezbijedili sredstva za nastavak arheoloških radova i nadamo se da ćemo i u idućoj godini realizovati dio predviđenih radova na istraživanju rimskog nalazišta u Skelanima", zaključila je Marković.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije