Nauka

Tuzlanke u "Googleovom" elitnom društvu

Tuzlanke u "Googleovom" elitnom društvu
Tuzlanke u "Googleovom" elitnom društvu

TUZLA - Ane­la Ari­fi (18) i Il­da Isma­ili (17), uče­ni­ce Me­đu­na­ro­dne sre­dnje ško­le u Tu­zli i mla­de nau­čni­ce, za­ra­di­le su ti­tu­lu po­ča­snih uče­sni­ca "Goo­gleo­ve" nau­čne olim­pi­ja­de - "Goo­gle Sci­en­ce Fa­ir 2015", za­hva­lju­ju­ći pro­je­ktu proi­zvo­dnje bi­odi­ze­la od ko­ko­š­jeg per­ja.

Ove per­spe­kti­vne Tu­zlan­ke ne­da­vno su pred­stav­lja­le BiH na ovom pres­ti­žnim ta­kmi­če­nju i ta­ko ušle u eli­tno druš­tvo 20 naj­bo­ljih is­tra­ži­va­ča svi­je­ta.

Ane­la i Il­da, vrlo opu­šte­ne i je­dnos­ta­vne dje­voj­ke, pri­ča­ju ka­ko je za­po­če­la nji­ho­va "nau­čna odi­se­ja".

Na BO­SE­PO olim­pi­ja­di, ko­ja se održa­va u Sa­ra­je­vu sva­ke go­di­ne, dvi­je go­di­ne uzas­to­pno osvo­ji­le su zla­tnu me­da­lju u oblas­ti ener­gi­je i sti­pen­di­ju za pres­ti­žni in­ter­na­ci­onal­ni Bur­ch uni­ver­zi­tet. Ti­me su se 2014. pla­si­ra­le i na ISWEEEP nau­čnu olim­pi­ja­du u Hjus­to­nu, te po­no­vo osvo­ji­le zla­tnu me­da­lju. Na­kon pla­sma­na na BO­SE­PO-u, pri­mlje­ne su i na "Ge­ni­us" olim­pi­ja­du u Nju­jor­ku, gdje su opet osvo­ji­le zla­to.

"Po­red to­ga, za­pa­že­ne re­zul­ta­te smo pos­ti­gle i na 'No­ći is­tra­ži­va­ča' u Sa­ra­je­vu, te su nas svi ovi us­pje­si do­ve­li i do 'Goo­gle' nau­čne olim­pi­ja­de. Ta­mo smo ima­le pri­li­ku upo­zna­ti ne­ke od naj­po­zna­ti­jih as­tro­na­uta, is­tra­ži­va­ča 'Na­ti­onal Geo­graphy', edi­to­re ča­so­pi­sa 'Sci­en­ti­fic Ame­ri­can', ino­va­to­re 'Goo­gle X', upo­zna­le smo suo­sni­va­ča 'Goo­glea' te raz­go­va­ra­le sa pro­fe­so­ri­ma sa pres­ti­žnih fa­kul­te­ta. Mno­go je li­jep osje­ćaj ču­ti va­ša ime­na i ime va­še ze­mlje ka­da vas pro­zo­vu za ne­ku na­gra­du", odu­šev­lje­no pre­pri­ča­va Il­da.

Nji­hov pro­je­kat "Cat­ch It On The Wing", na ko­jem su ra­di­le dvi­je go­di­ne, pre­po­zna­li su u "Goo­gleu".

"Ri­ječ je o sis­te­mu ko­ji se sas­to­ji od rea­kto­ra za pi­ro­li­zu ko­ji kar­bo­ni­zu­je ko­ko­š­je per­je, te rea­kto­ra za proi­zvo­dnju bi­odi­ze­la ko­ji ko­ris­ti mast iz ko­košjeg pe­ra i os­ta­lih os­ta­ta­ka za proi­zvo­dnju bi­odi­ze­la. Ka­da se ko­ko­š­je per­je pi­ro­li­zi­ra, ono otva­ra po­re, te per­je ta­da pos­ta­je do­bro za upi­ja­nje hi­dro­ge­na, a po­zna­to je da hi­dro­gen pos­ta­je go­ri­vo bu­du­ćnos­ti, ali da ga je te­ško skla­di­šti­ti. Baš zbog to­ga smo odlu­či­le pro­na­ći priu­štiv ma­te­ri­jal ko­ji bi imao spo­so­bnost upi­ja­nja tog ga­sa i pro­na­šle smo per­je", po­jaš­nja­va izum Il­da.

Ono što ovaj sis­tem či­ni po­se­bnim je da se za proi­zvo­dnju ko­ris­ti mi­ni­ma­lan utro­šak ener­gi­je.

Ane­la i Il­da tre­nu­tno ra­de na izra­di pla­na za fa­bri­ku ko­ja bi ko­ris­ti­la ova­kve sis­te­me.

Ove sves­tra­ne uče­ni­ce, iako ne­ma­ju mno­go vre­me­na za slo­bo­dne akti­vnos­ti, uži­va­ju u oba­ve­za­ma.

"Ne­ma­mo mno­go vre­me­na za slo­bo­dne akti­vnos­ti i ma­lo spa­va­mo, ra­spus­ti su nam za­uze­ti vje­žba­njem i ra­dom u la­bo­ra­to­ri­ji, ali to je ono što nas či­ni sre­tni­ma", is­ti­če Ane­la i do­da­je da že­li stu­di­ra­ti u SAD oblas­ti ce­lu­lar­ne i mo­le­ku­lar­ne bi­olo­gi­je i bi­ohe­mi­je i svi­ra­ti fla­utu.

 Il­da ima dru­ge pla­no­ve u Ve­li­koj Bri­ta­ni­ji, gdje se na­da ško­lo­va­nju u oblas­ti ze­mlji­šne eko­no­mi­je ko­ja se ba­vi pra­vom, eko­no­mi­jom, ne­kre­tni­na­ma i pri­ro­dnim na­uka­ma.

Dvije ljubavi

Osim nauke, njihova velika ljubav je i muzika. Obje pohađaju i Srednju muzičku školu. Anela je četvrti razred odsjeka flaute, a Ilda četvrti razred odsjeka solo pjevanje. I tu znaju za nagrade. Anela je dobitnik prvih i specijalnih nagrada, te je imala mnogobrojne nastupe, dok je Ilda imala mnogo zapaženih nastupa kako sa Muzičkom školom, tako i sa Školom pjevanja Lejle Teskeredžić, koju pohađa.


 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije