Nauka

U potrazi za izgubljenim faraonima: Mumija djeteta pod skenerom otkriva tajne

U potrazi za izgubljenim faraonima: Mumija djeteta pod skenerom otkriva tajne
Foto: N.N. | U potrazi za izgubljenim faraonima: Mumija djeteta pod skenerom otkriva tajne

Egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta u sklopu novog projekta ima za cilj da identifikuje nepoznate faraonske mumije pronađene u Luksoru, ali i širom Egipta.

Istaknuti arheolog i bivši egipatski ministar za antikvitete Zahi Havas prošlog mjeseca uzeo je DNK i uradio CT skeniranje mumije djeteta iz grobnice KV35 kralja Amenhotepa II u Dolini kraljeva. Ovo skeniranje ima za cilj da identifikuje mumiju i uzroke smrti i bolesti koje su mogle da utiču na tijelo.

Havas je za lokalne medije rekao da je u jednoj egipatskoj bolnici izvršio CT skeniranje i uzeo uzorak DNK, a zatim uporedio te rezultate sa drugim uzorcima porodice kako bi otkrio stepen srodstva, ako uopšte i postoji.

Naime, tri mumije ležale su u grobnici Amenhotepa II, KV35. Jedna od njih je identifikovana kao kraljica Tija, koja je bila Tutankamonova baka.

Tokom parade u aprilu 2021. godine su 22 mumije prebačene iz Egipatskog muzeja koji se nalazi na trgu Tahrir u Nacionalni muzej egipatske civilizacije u Fustatu. Tom prilikom je kraljičina mumija, nazvana Velika dama, zapanjila svijet ljepotom svoje kose.

Mumija koja je ležala pored nje je majka Amenhotepa II, poznata i po nadimku Mala dama, a između njih dvije bila je mala mumija nepoznatog djeteta.

Specijalista za DNK dr Jahja Gad iz Onkološke bolnice "Šefa el Orman", u kojoj su istraživanja rađena, rekao je u saopštenju od 31. marta da je mumija djeteta stigla u bolnicu u medicinski opremljenom vozilu u prisustvu Havasa i mnogobrojnog bolničkog osoblja.

"Na pregledu je utvrđen prelom u predjelu lobanje i leđa. Drugi testovi i analize su u toku, kako bi se pripremio sveobuhvatan izvještaj koji će biti dostavljen Havasu i projektnom odboru u narednom periodu", dodao je Gad.

Ideja projekta je da se uradi CT skener mumije, a zatim analizira njen DNK, kako bi se uporedili rezultati sa rezultatima identifikovanih članova iste porodice. Ove testove treba pažljivo izvoditi i uzorke uzimati veoma pažljivo kako bi se izbjegli bilo kakvi spoljni faktori koji bi mogli da utiču na rezultate. Važno je osigurati da materijal koji se analizira pripada predmetnoj mumiji. DNK se može izvući iz zuba, takođe CT skeniranje može proći kroz "omotače" mumije.

Osoblje koje je zaduženo da transportuje mumije radi to na stručan način, bez izlaganja bilo kakvom oštećenju, vazduhu ili nečistoćama.

"U Egipatskom muzeju ima mnogo neidentifikovanih mumija iz porodice kraljice Nefertiti, tako da se uzimaju uzorci i rade CT skeniranja u pokušaju da se identifikuju mumije i uporede rezultati sa poznatim članovima porodice. U okviru projekta se vodi potraga i za mumijom kraljice Nefertiti, što bi bilo ogromno globalno arheološko otkriće", rekao je Havas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije