Nauka

Ugovor o korištenju niskokarbonskih tehnologija

Ugovor o korištenju niskokarbonskih tehnologija
Ugovor o korištenju niskokarbonskih tehnologija

LJUBLJANA - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je Srni da bi predstavnici Srpske u Sloveniji trebalo da potpišu ugovor o realizaciji projekta korištenja niskokarbonskih tehnologija u Srpskoj i BiH, čija je vrijednost 75.000 evra.

Golićeva je istakla da bi ugovor o realizaciji ovog projekta trebalo da bude potpisan sa predstavnicima Instituta za metale i tehnologije iz Ljubljane, Ministarstva za industrijski razvoj Slovenije i Organizacije UN za industrijski razvoj /UNIDO/.

"Ovaj projekat se odnosi na jačanje kapaciteta za izgradnju niskokarbonske infrastrukture. Ova priremna faza fokusirana je na tehnologije solarne energije i pripremu za njeno mjerenje", rekla je Golićeva.

Ona je, nakon sastanka u Ljubljani sa predstavnicima Instituta za metale i tehnologije iz Ljubljane, Ministarstva za industrijski razvoj Slovenije i UNIDO-a,  napomenula da bi projekat finansirala Vlada Slovenije.

Prema njenim riječima, cilj projekta je stvaranje uslova za transfer tehnologija u oblasti obnovljivih izvora energije.

"U septembru bi trebalo da bude održana donatorska konferencija na kojoj bi trebalo da budu obezbijeđena finansijska sredstva za realizaciju projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije, koji bi imali višestruki pozitivan društeni i ekonomski uticaj", istakla je Golićeva.

Ona je naglasila da su predstavnici Srpske slovenačkim kolegama predložili nekoliko projekata koji bi bili razmatrani na ovoj konferenciji, a odnose se na opremanje laboratorija za mjerenje potencijala potrošnje energije, izradu pilot projekata korištenja i ugradnje solarnih panela i transponovanje EU direktiva iz oblasti obnovljivih izvora energije.

"Cilj nam je da uspostavimo saradnju Instituta za ispitivanje materijala i konstrukcija Republike Srpske sa slovenačkim institutom da bi bile opremljene naše laboratorije. Nakon toga bi one imale mogućnost sertifikovanja i izdvanja atesta u oblasti građevinarstva", navela je Golićeva.

U radnoj posjeti Ljubljani sa Golićevom borave i direktor Instituta za ispitivanje materijala i konstrukcija Republike Srpske Stevan Jovanović i dekan Arhitektonsko-građevinskog faklulteta iz Banjaluke Milenko Stanković.

Golićeva će sutra u Ljubljani posjetiti Ministarstvo poljoprivrede i životne sredine Slovenije i razgovarati sa rukovodiocem za normativno-pravne poslove u Direkciji za životnu sredinu Dušanom Pihlerom i rukovodiocem Sektora za EU koordinaciju i međunarodne odnose Snežanom Popovič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije