Nauka

Zavirite u stanicu živog organizma

Zavirite u stanicu živog organizma
Zavirite u stanicu živog organizma

Stefan Hel je dobio Nobelovu nagradu za svoju fluorescentnu mikroskopiju. Sada je grupa naučnika pod njegovim vođstvom načinila nanoskop kojim može pratiti procese u živoj stanici.

Grupa naučnika koju predvodi dobitnik Nobelove nagrade za hemiju razvila je na Njemačkom centru za istraživanje raka (DKFZ) novu vrstu video-nanoskopa koja otvara velike mogućnosti u medicinskoj dijagnostici. Radi se o fluorescentnom mikroskopu koji može velikom brzinom praviti snimke u nano-području (veličine od nekoliko milijarditih dijelova metra). To je objavljeno u novom izdanju stručnog časopisa Nature.

Takozvani STED-nanoskop može načiniti 1.000 slika u sekundi, što znači da je tako moguće načiniti video u kojem se slike mijenjaju svake milisekunde.

Tako je moguće pratiti dešavanja u živim nervnim stanicama ili viruse koji prije prodora u neku stanicu ispituju njenu površinu. To su naučnici već pokazali na bazi načinjenih snimaka.

Uz poomoć fluorescentne mikroskopije naučnici mogu označiti određene bio-molekule i tako ih učiniti vidljivim. Velika brzina slijeda slika omogućuje praćenje i onih postupaka koji se odvijaju vrlo brzo i koje se dosad moglo samo naslućivati.

U prvim eksperimentima naučnici pod vođstvom Jalea Šnajdera i Johana Engelharta pratili su kretanje tzv. vesikula (mjehurića) u ličinkama muhe. Vesikule su mjehurići koji se nalaze u stanicama, a koji su mjerodavni za prenos tvari u tijelu - naprimjer proteina. Naučnici su uspjeli vidljivim učiniti i čestice HI-virusa i slijediti njihov prodor u stanice.

(DW)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije