Okolina

Americi prijeti višedecenijska suša

Americi prijeti višedecenijska suša
Americi prijeti višedecenijska suša

VAŠINGTON - Jugozapadni i centralni dijelovi SAD uskoro bi mogli biti izloženi ogromnim sušama, kakvih nije bilo više od 1.000 godina, upozorili su naučnici.

Mjesta poput Kalifornije već su suočena sa veoma suvim vremenskim uslovima, ali su oni prilično blagi u poređenju sa sušom u periodu 12. i 13. vijeka.

Naučnici su sada uporedili suše iz tog perioda sa klimatskim simulacijama za narednih nekoliko decenija. 

Studija sugeriše da Ameriku u budućnosti čekaju vremenske nepovoljnosti kakvih nije bilo u prethodnom milenijumu, prenio je Bi-Bi-Si.

"Ove mega-suše iz 11. i 12. vijeka trajale su po 20, 30, 40, 50 godina i to su bile suše kakave nije doživio niko u istoriji SAD", izjavio je Ben Kuk iz Nasinog Instituta Godard za svemirske studije.

Kuk je podsjetio na sušan period sa velikom količinom prašine iz tridesetih godina prošlog vijeka i aktuelne suše u Kaliforniji ili na jugozapadu SAD i rekao da su to prirodne pojave koje traju samo nekoliko godina ili jednu deceniju.

"Zamislite, umjesto toga, da sadašnja suša u Kaliforniji potraje još 20 godina", rekao je ovaj naučnik.

Kukova nova studija objavljena je u žurnalu "Naučna dostignuća", a o njoj se diskutovalo na godišnjem sastanku Američkog udruženja za napredak nauke.

U naučnoj zajednici postoji saglasnost da će se američki jugozapad i centralne ravnice isušiti zbog efekta staklene bašte, koji je podstaknut ispuštanjem štetnih gasova u atmosferu. 

Kukov tim rekonstruisao je klimatske uslove iz prošlosti i uporedio ih sa 17 klimatskih modela za budućnost, uz kombinovanje sa aktuelenim saznanjima o smanjenju količine padavina i povećanom isparavanju vlage iz tla.

Naučnici su utvrdili da će poslije 2050. godine pomenuti dijelovi SAD biti izloženi suvljim vremenskim uslovima nego u vrijeme velike klimatske anomalije u 12. i 13. vijeku.

Kuk kaže da su jugozapad i centralne ravnice SAD izloženi riziku od 80 odsto da će do kraja vijeka doživjeti sušu u trajanju od 35 godina, ukoliko se ne promijeni sadašnji klimatski obrazac. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije