Okolina

Američka kuga uzrok uginuća pčela

Američka kuga uzrok uginuća pčela
Američka kuga uzrok uginuća pčela

MODRIČA - Uzrok uginuća i nestanka pčela iz pčelinjaka Ranka Rakića iz Modriče je bolest pčelinjeg legla - američka kuga, izjavila je opštinski veterinarski inspektor Spomenka Mićić.

Mićićeva je potvrdila da je, kontrolom uzoraka uzetih iz 13 košnica pčelinjaka stacioniranog na prostoru naselja Modriča 3, u 3 košnice utvrđeno prisustvo američke kuge.

"Prisustvo bolesti je potvrđeno nakon analize u laboratoriji Veterinarskog instituta 'Dr Vaso Butozan' u Banjaluci", rekla je Mićićeva.

Ona je naglasila da je, u skladu sa Zakonom o suzbijanja zaraznih bolesti, izvršeno spaljivanje košnica u kojima je dokazano prisustvo američke kuge, bolesti poznate i kao varoa.

Mićićeva je navela da su spaljene košnice sa cjelokupnim pčelinjim zajednicama, saćem i medom, kao i pripadajuća opreme korištena u radu ili je bila u kontaktu sa zaraženim pčelama, te podsjetila da je i prije tri godine kod ovog pčlelara registrovana ista bolest pčela.

Ona je rekla da je Rakićevom blagovremenom prijavom bolesti i brzom intervencijom Udruženja pčelara "Bagrem" i Veterinarske inspekcije spriječeno dalje širenje zaraze pčela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije