Okolina

BiH nespremna za klimatske promjene

BiH nespremna za klimatske promjene
BiH nespremna za klimatske promjene

BANJALUKA - Prošlogodišnje katastrofalne poplave, pakleni avgustovski dani ili ljeta sa mnogo kiše, te zime sa nedostatkom snijega, samo su neke od posljedica klimatskih promjena, za koje BiH nije spremna, i našla se na pretposljednjem mjestu na listi gotovo 200 država!

Naime, stručnjaci su objavili mapu koja otkriva stepen spremnosti jedne države da se nosi sa posljedicama zagrijavanja atmosfere, a od BiH je, od 196 zemalja rangiranih po ranjivosti, lošija samo Moldavija. U izradi te mape korišteni su podaci sa Univerziteta Notre Dame u SAD.

Bakir Krajinović, stručni saradnik u Sektoru za primijenjenu meteorologiju Federalnog hirometeorološkog zavoda, kaže da na klimatske promjene uticati ne možemo, ali možemo uticati na to da se na njih prilagodimo.

"Klima se mijenja i bez uticaja čovjeka, a pod uticajem čovjeka promjene su samo ubrzane. Zadnje što nas je zadesilo su poplave u maju prošle godine, kao posljedica padavina koje su bile rekordne. Ekstremi se ne mogu predvidjeti, ali je trebalo da se pripremimo na povećane vodostaje i obilnije padavine", pojasnio je Krajinović.

Nebojša Kuštrinović, meteorolog i član Komiteta za klimatske promjene BiH, naglašava da je struka odgovorila zadatku koji je pred njih postavila organizacija UN i Svjetska meteorološka organizacija, tako da su urađena dva nacionalna izvještaja o klimatskim promjenama.

"Mi smo sve podložniji klimatskim promjenama, što se posebno osjeti u jačanju vjetrova. Takođe, prošle godine imali smo padavine koje su prouzrokovale milenijumske poplave", podsjeća Kuštrinović.

Govoreći o spremnosti BiH da odgovori na posljedice klimatskih promjena, rekao je da u BiH, primjera radi, nema nijedan vjetropark, koji su prisutni u cijeloj Evropi, ali ni solarne centrale.

"Kada je riječ o prognozama za BiH, temperature će rasti,  imaćemo sušnija ljeta, intervale pojačanja vjetra, te veće količine padavina u kraćim periodima", kazao je Kuštrinović.

Željko Majstorović, poznati bh. klimatolog, naglašava da su u zadnjih 10 do 15 godina srušeni svi mogući rekordi po raznim parametrima, od temperature, do vjetra i padavina.

"Jednostavno, klima se mijenja. Završena su dva nacionalna izvještaja, a u pripremi je i treći i na njima je radilo oko 50 ljudi iz BiH, eksperata iz raznih struka. Ti izvještaji odnose se na posljedice ovakvih promjena po poljoprivredu, saobraćaj i slično. U njima piše i šta treba raditi, ali vrlo malo se radilo", navodi Majstorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije