Okolina

Blidinjsko jezero okovano ledom

Blidinjsko jezero okovano ledom
Blidinjsko jezero okovano ledom

BLIDINJE - Izuzetno niske temperature uzrokovale su da Blidinjsko jezero, najveće planinsko jezero u BiH, koje se nalazi u dnu Dugog polja, na 1.184 metra nadmorske visine, ove zimske sezone potpuno zaledi.

Ledeni pokrivač na Blidinjskom jezeru je debeo i do deset centimetara.

Na pojedinim dijelovima jezera su vidljivi tragovi motornih snježnih saonica, koje koriste turisti i avanturisti koji dolaze u posjetu Parku prirode Blidinje, koji je i dobio ime po Blidinjskom jezeru.

Ovo jezero je dugo 2,5 kilometara, široko 2,1 kilometar, ukupne površine oko šest kilometara kvadratnih. Maksimalna dubina jezera je oko tri metra, a prosječna dubina oko pola metra.

Blidinjsko jezero se prvenstveno napaja vodom topljenjem snijega s okolnih planina Vrana i Čvrsnice. Ljeti veliki dio vode iz Blidinjskog jezera nestaje u ponorima, zbog čega znatno opadne nivo jezera.

Uz jezero se proteže Dugo polje, koje danas služi za ispašu, a manjim dijelom za obrađivanje, premda je u prošlosti bilo obrnuto.

Prilaz jezeru je preko gradova Jablanice ili preko Posušja, a samo jezero se nalazi na području opšina Posušje i Tomislavgrad.

Inače, područje Blidinja jedinstvena je prirodna pojava, koja sadrži mnoge endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta uz dosta izvora čiste, pitke vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije