Okolina

Cijepanje leda na Antartiku se nastavlja

Cijepanje leda na Antartiku se nastavlja
Foto: Ilustracija | Cijepanje leda na Antartiku se nastavlja

LONDON - Satelistki snimci pokazuju da se nastavlja cijepanje leda na Antartiku i da je Antartik prošlog mjeseca izgubio 10 odsto svoje površine te se naučnici pribojavaju da će, ako se greben Larsen C uruši, u narednim godinama doći do porasta nivoa mora za 10 centimetara, piše "Dejli mejl".

Snimci pokazuju ogromnu količinu leda koja se odvojila, kao i da se proširuje pukotina između kopna i smrznute vode sa komadima koji su se odvojili, a formirala se i grupa od 11 ledenih santi od kojih najveća dužine više od 13 kilometara.

Dr Ana Hog sa Univerziteta u Lidsu i dr Hilmar Gudmundson iz Britanske agencije za istraživanje Antartika prate ledeni brijeg poznat kao A68 od njegovog odvajanja 12. jula.

Oni smatraju da odvajanje sante veličine savezne američke države Delaver od grebena Larsena C prošlog mjeseca ne mora nužno da bude rezultat klimatskih promena.

Na osnovu snimaka Evropske satelistke agencije naučnici su utvrdili da je počelo udaljavanje sante od grebena Larsen C i sada je već jasno vidljiv prostor okeana između sante i grebena širine pet kilometara.

Hog kaže da snimci pokazuju i da se nastavlja cijepanje grebena Larsen C.

"Pukotine i dalje rastu u dijelu koji se naziva Bawden Ice Rise, koji je važna potpora za opstanak cijelog grebena. Ukoliko greben izgubi kontakt sa tim delom, može doći do nove destabilizacije. Izgleda da priča u vezi Larsena C još uvijek nije gotova", rekla je Hog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije