Okolina

Gubar se iz šume preselio u voćnjake

Gubar se iz šume preselio u voćnjake
Gubar se iz šume preselio u voćnjake

BANJALUKA, GRADIŠKA - U jeku borbe sa drvenarom, štetočinom koja je zbog svoje efikasnosti zadala glavobolje velikom broju voćara u RS, nova pošast - gubari - napala je voćnjake.

Naime, službenici resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi uočili su u velikom broju voćnjaka, na širem području sjeverozapadnog dijela Republike Srpske, jak napad ovog insekta.

"Gubar je isključivo štetočina listopadnog drveća i šuma, a oštećenja od gubara nastaju usljed njegove ishrane listom. Napadnute biljke su izložene stresu, podložne su napadu sekundarnih štetočina, a u slučaju jače defolijacije dolazi do ponovnog prolistavanja i niza pratećih negativnih efekata", kažu u ovom resoru.

Kako kažu, suzbijanje se vrši kombinacijom mehaničkih, bioloških i hemijskih mjera, s tim da mehaničke i biološke mjere imaju isključivo preventivni karakter.

"U uslovima intenzivnijeg napada za suzbijanje gubara koriste se biološki i hemijski preparati, a izbor preparata treba prilagoditi intenzitetu napada i razvojnom stadijumu gusjenica. Tretiranje gubara treba obaviti u ranim jutarnjim časovima ili tokom noći", savjetuju iz ovog resora.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kaže kako se voćarima "crno piše" ukoliko ova štetočina krene na već oštećena stabla.

Šume su pune gubara, i ako šume ne budu tretirane, imaćemo ogromne probleme, jer sredstva sa kojima vršimo zaštitu nemaju efekta za ovu štetočinu", kazao nam je on, dodajući kako se zaprašivanje može vršiti samo avionom.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede poručuju kako su formirali Operativni tim za suzbijanje gubara, te kako će ubrzo reagovati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije