Okolina

Mongoli bili najveći zagađivači

Mongoli bili najveći zagađivači
Mongoli bili najveći zagađivači

Ono što znamo o njima jeste da su bili strašni osvajači kojih su se bojali svi, a uspjeli su da izgrade jedno od najvećih carstava koje je ikad postojalo. Ono što je malo ko znao jeste da su Mongoli bili najveći zagađivači sredine.

Najnovija studija pokazuje da su rudnici srebra, koje je nekada davno eksploatisao Kublaj-kan, unuk Džingis-kana, proizvodili zagađenje koje je čak četiri puta bilo veće od savremenog, industrijskog zagađenja.

Ovo je samo jedan od primjera kako su nivoi zagađenja iz preindustrijskog perioda bili daleko veći nego nivoi zagađenja koji se dovode u vezu sa savremenom industrijom, piše Daily Mail.

Geolozi iz University of Pittsburgh u saradnji s kineskim stručnjacima pronašli su da je zagađenje teškim metalima poput cinka, žive i kadmijuma bilo izuzetno izraženo u regionu Junan u periodu između 1271. i 1368. godine.

Oni su uvjereni da je ovo zagađivanje bilo rezultat topljenja ogromnih količina srebra za vrijeme vladavine Mongola, koji su naprosto obožavali ovaj metal. Od njega su pravili novac, nakit, ali i razne umjetnine.

Obri Rajtnig, koja je bila na čelu ovog istraživačkog tima, kaže da se uticaj zagađenja još može detektovati na životinjskom svijetu ovog kraja.

"Tokom vladavine dinastije Juan, na čijem čelu je bio Kublaj-kan, nivoi zagađenja su bili čak četiri puta veći nego što je to slučaj sa današnjim zagađenjima", kaže ona i dodaje:

"Naravno, ovako visoke koncentracije su dovele do štetnih efekata po okolinu, posebno na životinjski svijet."

Ona je zajedno sa svojim kolegama geolozima proučavala sedimentne stijene koje su pronašli u jezeru Erhai, u Junanu.

Oni su upravo u kori ovih stijena uspjeli da odrede u kom periodu je bilo najveće zagađenje. Njihov zaključak je da je upravo negdje od 1100. godine primjetan porast nivoa žive, srebra, cinka i kadmijuma, što je sve povezano s procesom topljenja srebra.

Ipak, nivo zagađenja je kulminirao negdje u drugoj polovini 13. vijeka, baš kada je Kublaj-kan osnovao dinastiju Juan i postao kineski car.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije