Okolina

Otkrivena najdublja podvodna pećina na svijetu (VIDEO)

Otkrivena najdublja podvodna pećina na svijetu (VIDEO)
Otkrivena najdublja podvodna pećina na svijetu (VIDEO)

Ronioci tvrde da su pronašli najdublju podvodnu pećinu na svijetu, koja je 12 metara dublja od italijanske pećine Poco del Mero, koja je do sada imala ovu titulu.

Najdublja podvodna pećina na svijetu je otkrivena u Češkoj, a pronašli su je istraživači predvođeni poljskim roniocem Kristofom Starnavskim.

Češko-poljski tim je otkro dijelove podvodne pećine, Hranička propast, koja je duboka 404 metara. Ova pećina je dublja 12 metara od pećine koja je do sada smatrana najdubljom podvodnom pećinom - Poco del Mero u Italiji (392 metara), piše Tech Times.

Starnavski je Hraničku propast prvi put istraživao 1999. godine.

Tada je otkrio i da se formiranje krečnjaka odvija na neobičan način, što je sugerisalo da nije dostigao potpunu dubinu pećine. Tom prilikom su otkrili da topla voda zasićena ugljen-dioksidom ključa kao vulkan, a tim naučnika je rekao da je kontakt sa vodom izazvao svrab kože.

Tokom prethodne dvije godine, Starnavski je izveo nekoliko zarona kako bi došao do preciznijih zaključaka, piše National Geographic.

Poljski ronilac je 2014. godine dostigao dubinu od 200 metara i otkrio je uzak prolaz koji bi mogao da vodi ka drugom vertikalnom tunelu.

Pošto je u tunelu bio mrkli mrak spustio je sondu u njega koja je dostigla 384 metra, prije nego što mu je ponestalo konopca.

Prošle godine se vratio u Hranjičku propast i primjetio da se uski prolaz proširio. Tada je uspio da se spusti do dubine od 265 metara, odakle je ponovo pustio sondu do dubine od 370 metara.

U prošlonedeljnoj ekspediciji, Starnavski je uspio sondom da dostigne 404 metara.

"Zaron 27. septembar je bio jedan od najdužih koje sam sproveo u proteklih 20 godina u Hraničkoj propasti. Svi zaroni su imali jedan cilj: da istražim pećinu što dublje. Kao vođa ekspedicija koje su se odvijale u proteklih nekoliko godine, pripremao sam opremu i rutu, tako da je podvodno plovilo na daljinsko upravljanje moglo da prevaziđe granice ronilaca i da prođe kroz prolaz i između palog drveća", rekao je Starnavski.

(nationalgeographic.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije