Okolina

Srbija gubi dva godišnja doba

Srbija gubi dva godišnja doba
Srbija gubi dva godišnja doba

BEOGRAD - Između 2040. i 2050. godine, klima u Srbiji biće znatno umanjena.

Ako bismo se sada probudili u tom vremenu, ne bismo ga prepoznali - činilo bi nam se da smo u nekoj od mediteranskih zemalja, navodi dr Vladimir Đurđević, docent na Grupi za meteorologiju Fizičkog fakulteta za Politiku.

U Srbiji je u proteklih 60 godina zabilkežen značajan porast temeperature. Ukoliko ne bude dogovora o redukciji ugljen-dioksida u Parizu 2015. godine, tempo rasta u Srbiji, osetiće se za nekoliko desetina godina.

Ljeta će biti neprekidni toplotni talasi, kao što se dešavalo 2012, kada je temperatura dostizala 40 i više stepeni. Najviša ikad zabilježena temperatura, od 44,9 stepeni, bila je 24. jula 2007. u Smederevskoj Palanci. Takvo ljeto bi moglo da se dogodi već 2070. godine.

"Između 2040. i 2050. promene će biti takve da ćemo moći da kažemo da je klima Srbije promenila svoje karakteristike. Imaćemo klimu bližu meditenarskoj, što znači da ćemo uživati u blagim zimama sa malo snega. Očekuju nas duga, topla leta. Proleća i jeseni, kakve smo imali, više neće biti", kaže dr Đurđević.

"Ljudi pitaju gde su nestala dva godišnja doba. Nisu nestala u astronomskom smislu, ali u klimatskom jesu, sada imamo jedan mesec leta više", zaključuje Đurđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije