Okolina

Šumu će saditi oko 10.000 volontera

Šumu će saditi oko 10.000 volontera
Šumu će saditi oko 10.000 volontera

BANJALUKA, SARAJEVO - Najmanje 10.000 volontera učestvovaće u pošumljavanju u sklopu akcije "Let's Do It - milion sadnica za jedan dan", koja će sutra biti održana u velikom broju bh. opština.

Planirano je da akcija bude realizovana u 95 lokalnih zajednica, s tim što će u nekim od njih, zbog vremenskih prilika, biti pomjerena za nekoliko dana.

"Vjerujemo da ćemo ove godine zasaditi više od prošlogodišnjih 230.000 sadnica", poručio je Božidar Mihajlović, koordinator "Let's Do It" akcije.

Prema njegovim riječima, milion sadnica je njihov dugoročni cilj koji će sigurno biti ostvaren u budućnosti.

"Projekat 'Let's Do It' u BiH je građanska inicijativa koja uz nadljudske napore iz godine u godinu postiže zavidne rezultate. Apelujemo na državne institucije da uvide važnost naših akcija i da zajednički doprinesemo zdravijoj, čistijoj i ljepšoj zemlji u kojoj živimo, i da svake godine sadimo milione sadnica", naglašava Mihajlović.

On podsjeća da je šuma savršena ekološka tvornica, ali i idealno stanište za brojni živi svijet i blagodat za čovjeka. Osim toga, ova akcija je bitna i kao preventivno djelovanje nakon katastrofalnih poplava i klizišta koja smo imali u maju.

"Značaj koji šume imaju za čovjeka je višestruk. Šume imaju važnu ulogu u sprečavanju nastajanja bujica. Slivna područja obrasla šumom imaju 30 do 50 odsto niže vodostaje nego što imaju slivovi koji nisu obrasli šumom. Šuma sprečava eroziju zemljišta i predstavlja najbolji i najjeftiniji filter za dobijanje pitke vode", ističe Mihajlović.

Podsjetimo, prošle godine, takođe u oktobru, sprovedena je prva akcija sadnje drveća "Let's Do It - milion sadnica za jedan dan" i tada su ostvareni zavidni rezultati. U akciji je aktivno učešće uzelo više od 9.000 volontera u 73 opštine, a zasađeno je oko 230.000 sadnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije