Okolina

Trebinjac u poplavljenom podrumu pronašao čovječiju ribicu

Trebinjac u poplavljenom podrumu pronašao čovječiju ribicu
Trebinjac u poplavljenom podrumu pronašao čovječiju ribicu

TREBINJE - Dragan Stojanović iz trebinjskog naselja Gučine pronašao je danas u svom podrumu, sasvim slučajno, endemskog vodozemca – čovječiju ribicu.

"Otišao sam u podrum da vidim da li se u njega ulila voda, jer se to dešava nekoliko posljednjih godina i čim sam otvorio vrata i odgrnuo nešto mulja dag a izbacim kako bi voda na žljebu u pragu lakše izlazila, imao sam šta vidjeti – bijela životinjica pliva pored vrata. U prvi mah nisam znao šta je, a onda sam je iznio u jednoj posudi, pokazao i komšijama i svi smo posumnjali na to da je u pitanju čovječija ribica", kaže Dragan.

Njihove dileme je razriješio Dubravko Kurtović, dugogodišnji član Speleološkog društva "Zelena brda" iz Trebinja koji je u više navrata imao priliku da vidi čovječiju ribicu, a to je potvrdio i Brajan Livorn, engleski naučnik koji već dugi niz godina proučava hercegovački karst i podzemne vode i koji se i ovih dana zadesio u Trebinju. 

Oni su izvršili mjerenje čovječije ribice i, prema Draganovom mišljenju, najvjerovatnije je bio u pitanju odrasli primjerak jer je imala oko dvadesetak centimetara, s obzirom da ove endemske životinje i narastu do 25 centimetara.

"Iako mi u blizini kuće protiče i potok Lušac i Trebišnjica, nikada ranije nisam imao priliku da vidim ništa slično, osim rakova i riba, ali, s obzirom da u jesenje vrijeme na sve strane prokuljaju podzemni izvori, speleolozi kažu da nije čudo što se pojavljuju i te podzemne životinjice, a za čovječiju ribicu su mi kazali da, ako mi je za utjehu, u  vodi koja mi prokulja u podrum sigurno nema nečistoća ili fekalija, jer ona živi samo u čistoj void", objašnjava Dragan.

Dodaje da su mu iz "Zelenih brda" kazali da će, nakon mjerenja, ovog vodozemca vratiti u njegovo prirodno stanište, ali ne na ovom lokalitetu, već u neki ponor gdje postoji manja bojazan da će ga voda ponovo izbaciti na površinu…

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije