Okolina

Velika katastrofa prijeti SAD: Stiže najveća suša u proteklih 1.000 godina

Velika katastrofa prijeti SAD: Stiže najveća suša u proteklih 1.000 godina
Velika katastrofa prijeti SAD: Stiže najveća suša u proteklih 1.000 godina

Istraživači upozoravaju SAD da postoji velika mogućnost da velike suše zadese ovu državu, osim ako se ne djeluje brzo i odgovorno povodom klimatskih promjena.

Od početka ovog vijeka jugozapad SAD je bio u sušama više od decenije, a prošle godine najtopliji talas je zadesio Kaliforniju. Međutim, kako naučnici kažu to, nije ništa u odnosu na ono što slijedi.

U stručnom časopisu "Napredna nauka" objavljen je članak da se u narednih 35 godina očekuju nezapamćene suše u centralnim i jugo-zapadnim dijelovima Sjedinjenih Država.

Za takve drastične promjene naučnici krive klimatske promjene.

"Skoro svaka godina biće sušna krajem 21. vijeka u poređenju sa onim što danas mislimo da su normalni klimatski uslovi", rekao je Ben Kuk iz Nasinog instituta za svemirska istraživanja, piše Telegraf.

Duži sušni periodi bi mogli totalno da unište usjeve, kao i da automatski cijena hrane drastično poraste. To bi direktno uticalo na više od 60 miliona ljudi od San Dijega do San Antonija i od Oklanda do Omaha koji sve više oskudevaju za pijaćom vodom.

Naučnici kažu da će mega - sušom biti naročito pogođeni pustinjski gradovi kao što su Las Vegas i Feniks. Takođe može prouzrokovati velike požare i sušenje vegetacije.

Prošle godine u ovo vrijeme administracija Američkog predsjednika Baraka Obame odobrila je paket pomoći u iznosu od 200 miliona dolara za Kaliforniju kao pomoć za obnovu od velikih suša koje su zadesile taj region. Taj novac će biti i od velike pomoći za unapređivanje zaštite od suše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije