Programi

Android aplikacija za bolju zaštitu učenika

Android aplikacija za bolju zaštitu učenika
Android aplikacija za bolju zaštitu učenika

BANJALUKA - U agenciji "Vip Security", koja radi pri Fakultetu za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci, nedavno su razvili specijalnu android aplikaciju koja omogućava bezbjednost osoba u pokretu, a koja bi uskoro mogla zaživjeti u školama, prije svega na području regije Banjaluka.

Time bi bezbjednost učenika bila podignuta na najviši nivo, a ovaj projekat pod nazivom "Školska bezbjednost djece", kako kažu, podržalo je i Ministarstvo prosvjete i kulture RS i sada je na roditeljima da se izjasne hoće li ovu zaštitu za vrijeme boravka djece u obrazovnim ustanovama.

"Projekat prvo pokušavamo da sprovedemo na području banjalučke regije, a škola s kojom sklopimo ugovor, odnosno roditelji učenika imali bi trošak od 12 KM godišnje. Za to bi im naši timovi pružili svakodnevne obilaske škole, dnevne i noćne", rekla je Tamara Zekonja, diplomirana pravnica za bezbjednost i zaštitu i pomoćnik direktora fakulteta.

Kako ističe, dovoljno je da u školi misle da bi se nešto moglo desiti i da putem aplikacije "SOS VIP android" odgovorna lica u školi pozovu interventni tim, koji odmah dolazi.

Timovi u sastavu imaju mušku i žensku osobu, a imaće ovlaštenje i za pretres djece.

"Uzimanjem škole pod zaštitu držaćemo i obuku za učenike da znaju šta su slučajevi narušene bezbjednosti. Oni bi naučili kako se napušta škola u slučajevima narušene bezbjednosti, kako se ponaša, zašto služe pojedine mjere zaštite kao, na primjer, protivpožarni aparati", kaže Zekonja.

Napominje da bi u svakom razredu bili i tzv. požarni učenici, koji bi imali svoje odgovornosti u slučaju neke opasnosti, da na primjer učionicu u takvim situacijama prvo napuštaju djevojčice, zatim manji, pa veći dječaci.

U agenciji "Vip Security" ističu da će djeca biti zaštićena fizički na lokaciji škole, jer će škola i njena okolina biti opservirani kako bi se uočili elementi eventualne opasnosti, poput prodaje opojnih sredstava, alkohola, udaljavanje i prijavljivanje otkrivenih pedofila i drugih osoba koje mogu ugroziti bezbjednost mališana.

Takođe, djeca bi bila obučena za slučajeve u situacijama poput požara, zemljotresa, terorističkih akata, a agencija bi po potrebi ostvarivala saradnju sa policijom, Centrom za socijalni rad i drugim bezbjednosnim subjektima.

Aplikacija koju su razvili, kako kažu, je jedinstvena jer je na nju dovoljno kliknuti, bez ostvarivanja zvučnog signala i agenciji se šalju koordinate mjesta boravka.

Da bi projekat "Školska bezbjednost djece" počeo da se sprovodi potrebno je da 80 odsto roditelja u jednoj školi pristane na to, a plaćanja bi bili oslobođeni socijalno ugroženi učenici.

U planu je da se organizuje i takmičenje škola u nekoj od situacija, na primjer, simulaciji požara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije