Programi

Ko riješi ovu zagonetku, dobiće milion dolara

Ko riješi ovu zagonetku, dobiće milion dolara
Foto: Ilustracija | Ko riješi ovu zagonetku, dobiće milion dolara
N.N.

Naučnik, profesor Ijan Gent, i njegov tim sa Univerziteta Sent Endrjus nude nagradu od milion dolara osobi koja uspije da smisli program koji će riješiti "Kraljičinu zagonetku".

Prije nego što se ponadate, iako je to takmičenje otvoreno za sve, nemojte misliti da je jednostavno, osim ako niste stručnjak za programiranje, piše "Unilad".

"Kraljičina zagonetka" nastala 1850. godine, uključuje osam figura sa šahovske table. Štaviše, osam kraljica. Zadatak koji se postavlja pred igrače jeste da na standardnu šahovsku tablu postave osam kraljica, tako da nijedna ne može da napadne neku drugu.

To znači postavljanje kraljica u različite redove tako da dvije kraljice nisu u istoj koloni niti se mogu sresti dijagonalno. Sama zagonetka je riješena, ali su svi kompjuterski programi neslavno propali kad se poveća šahovska tabla.

Gent i njegove kolege vjeruju da bi računarski program, koji može da riješi taj zadatak, mogao da bude dovoljno sofisticiran da riješi većinu zadataka, poput dekriptovanja najtežih sigurnosnih softvera.

"Ako možete da napišete program koji može da riješi taj zadatak brzo, onda možete da ga prilagodite da rješava većinu bitnih problema koji nas danas muče", rekao je Ijan Gent.

"To uključuje trivijalne zadatke poput toga da nađete najveću grupu vaših prijatelja na Fejsbuku koji se međusobno ne poznaju, ali i važne zadatke poput provaljivanja kodova koji osiguravaju naše onlajn transakcije", kaže Gent.

Razlog zbog kojeg je teško napisati taj program jeste velik broj varijabli koje su uključene u njega. Zbog toga bi moglo da potraje i nekoliko godina dok se program konačno ne ostvari.

"U praksi, niko nije bio ni blizu uspješnom pisanju programa", rekao je jedan od naučnika.

Ako vas zanima ovaj izazov i mislite da možete da napišete svoj program i da dobijete milion dolara, onda se javite Klej institutu za matematiku u SAD.

(rs.sputniknews.com)

 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije